zmena casu titulka
História, Jednohubky

Vieš, prečo máme letný a zimný čas? Mnohí žijú v omyle, pokiaľ ide o dôvody jeho zavedenia

Dni sa skracujú a noci predlžujú. Čoskoro si budeme posúvať čas o hodinu dozadu. Konkrétne zo soboty 26. na nedeľu 27. októbra 2024. Rozmýšľal si niekedy nad tým, prečo máme letný a zimný čas? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Mnoho ľudí si mylne myslí, že zmena času súvisela s farmármi. Nie je tomu tak. V skutočnosti vznikla kvôli šetreniu energie a efektívnejšiemu využívaniu denného svetla počas doby, kedy je väčšina ľudí hore, približuje web history.com.

Kedy sme na Slovensku prvýkrát menili čas?

Na Slovensku sme sa prvýkrát so zmenou času stretli viac ako 100 rokov dozadu, konkrétne v roku 1916, keď sme boli ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Pravidelne čas ale upravujeme od roku 1979. Samotný koncept zmeny času je ale starší.

V rámci Európy ale aj sveta, sme patrili k tým viac progresívnejším krajinám. Prvé reálne experimenty s letným časom začali počas prvej svetovej vojny. Dňa 30. apríla 1916 zaviedli Nemecko a Rakúsko hodinový posun, aby šetrili energiu na vojenské účely, a krátko na to sa k nim pridali ďalšie európske krajiny, vrátane Spojených štátov v roku 1918. Tento krok mal za cieľ znížiť spotrebu energie, predovšetkým paliva potrebného na osvetlenie počas vojnového obdobia. Zavedenie letného času sa v tom období považovalo za dočasné riešenie a po skončení vojny sa mnohé krajiny vrátili k pôvodnému, štandardnému času.

Kto prišiel s myšlienkou zmeny času?

Prvým človekom, ktorý predstavil túto myšlienku, bol entomológ George Vernon Hudson v roku 1895, kedy navrhol ročný dvojhodinový posun času. Hudson navrhol na jar posunúť hodiny dopredu, aby slnko vychádzalo neskôr počas dňa a svietilo dlhšie do večera počas teplejších mesiacov. Ako už asi tušíš, tento koncept nebol prijatý. Jeho myšlienka nebola realizovaná.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 1905, britský stavebný magnát William Willett navrhol zmenu času o 80 minút na jar a na jeseň, aby ľudia mohli viac využívať denné svetlo. Jeho návrh, nazvaný „Summer Time,“ nebol v tom čase prijatý, ale stal sa základom pre neskoršie úpravy, približuje web timeanddate.com.

Mnohí okrem iného zmenu času prisudzujú aj jednému z otcov Spojených štátov, Benjaminovi Franklinovi, ktorý tiež navrhol, aby sa ľudia prebúdzali skôr, aby šetrili sviečky, čo sa dá považovať za prvý náznak konceptu letného času. V skutočnosti išlo ale o vtip. Pre tých, ktorí nevedia, tak Benjamin Franklin sa podieľal na tvorbe Deklarácie nezávislosti, ústavy počas Americkej revolúcie.

V každom prípade, experiment počas prvej svetovej vojny sa stal základom pre povojnové obdobie, kedy krajiny neskôr začali zavádzať zmenu času.

Mimochodom, vedel si, že existujú krajiny, ktoré s letným, resp. zimným časom nikdy neexperimentovali, resp. sa neskôr od tohto konceptu odvrátili? Ide napríklad o krajiny ako Japonsko, Rusko či India.

Dôjde k zrušeniu letného a zimného času?

V súčasnosti sa okrem iného vedie polemika, či nie je na čase zrušiť letný a zimný čas. V roku 2018 Európsky parlament hlasoval za zrušenie povinného letného času. Očakávalo sa, že krajiny EÚ si budú môcť vybrať, či chcú zostať pri letnom alebo zimnom čase, ale zatiaľ nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.