alobal na pecenie
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhacky

Vieš, ktorú stranu alobalu, matnú alebo lesklú, by si mal použiť pri varení?! O tomto si asi nevedel

Alobal, resp. hliníková fólia, je neodmysliteľným pomocníkom v našich kuchyniach. Určite ju používaš aj ty. Väčšinou na varenie, pečenie, uskladňovanie jedál či dokonca na čistenie riadov. Pravdepodobne si si ale všimol, že má lesklú a matnú stranu. Rozmýšľal si niekedy, či je jedno, ktorou stranou ju používaš? Vedz, že ak áno, tak nie si sám.

Veľa ľudí si však kladie otázku, či je dôležité, ktorú stranu alobalu použiť, lesklú alebo matnú? Každý, kto používa alobal, si určite všimol, že jedna strana je výrazne lesklá, zatiaľ čo druhá je matná. Mnoho ľudí verí, že lesklá strana by mala smerovať dovnútra alebo von podľa druhu varenia, no je to skutočne tak? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Prečo má alobal vlastne dve rozdielne strany?

Rozdiel medzi lesklou a matnou stranou vzniká pri procese výroby. Pri lisovaní alobalu sa používajú dva pláty naraz, aby sa dosiahla požadovaná tenkosť. Strana, ktorá bola v kontakte s lesklými valcami, zostane lesklá, zatiaľ čo druhá strana, ktorá sa dotýkala druhej vrstvy alobalu, zostáva matná, približuje web simplyrecipes.com​.

alobal 2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Majú tieto strany nejaký vplyv na to, ako sa pripravuje jedlo?

Hoci niektorí kuchári veria, že lesklá strana lepšie odráža teplo a matná ho naopak absorbuje, rozdiel je medzi nimi pri varení minimálny. Výrobcovia, ako napríklad Reynolds, tvrdia, že nezáleží na tom, ktorú stranu použiješ, pretože obe fungujú rovnako​. Reynolds Wrap je známy výrobca hliníkovej fólie a jednou z najpopulárnejších značiek na trhu v USA a ktorá rada zdieľa tipy a informácie o používaní svojich výrobkov.

Niekto by ale mohol namietať, že lesklá strana môže odrážať viac tepla, čo je pravda. Je tam ale jedno veľké ALE. Tento rozdiel je tak malý, že ho v bežnej kuchyni takmer nepostrehneš.

Výnimka potvrdzuje pravidlo. Kedy má byť matná strana v kontakte s jedlom?

Výnimkou je špeciálny nepriľnavý alobal, ktorý má povrchovú úpravu na jednej strane a tá zabraňuje prilepeniu potravín. V takom prípade by mala byť matná strana, tá nepriľnavá, v kontakte s potravinami​. Pri obyčajnom alobale sú však rozdiely v jednotlivých povrchoch alobalu zanedbateľné.

Alobal je pre zdravie bezpečný, ale pozor!

Čo sa týka bezpečnosti, hliníková fólia je považovaná za zdravotne nezávadnú pri bežnom použití. Je vyrobená z čistého hliníka a neobsahuje toxické látky, ktoré by mohli prechádzať do potravín.

Napriek tomu odborníci odporúčajú obmedziť kontakt hliníkovej fólie s kyslými a slanými jedlami, ako je kyslá kapusta, paradajková omáčka alebo ryby nakladané v soli, pretože tieto môžu reagovať s hliníkom a prenášať ho do jedla​. Hoci toto množstvo nie je nebezpečné, odborníci odporúčajú opatrnosť pri dlhodobom skladovaní týchto potravín v alobale.

Alobal má ďalšie rôzne využitia

Alobal má však oveľa viac využití, než len pri varení. Môže sa používať na balenie potravín, ktoré chceš uchovať čerstvé, na zakrytie riadov, aby jedlo nevyschlo, alebo na čistenie zaschnutých zvyškov jedál na grilovacích roštoch či panviciach. Mnoho ľudí tiež používa pokrčený alobal na zníženie statickej elektriny v sušičke, čím znižujú potrebu používania chemických prípravkov. Pri používaní alobalu na varenie a pečenie nemusíš tak venovať pozornosť tomu, ktorú stranu použiješ, výsledok tvojho kulinárskeho umenia bude rovnaký.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.