noznice
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Vieš, ako nabrúsiš tupé nožnice, aby strihali ako nové? Všetko, čo k tomu potrebuješ, máš doma. Tento trik nikto nepozná!

Určite sa ti to už stalo a nie jeden raz. Išiel si niečo strihať, ale nožnice nerobili to, čo by mali. Papier sa medzi ne skôr zasekával ako strihal. Deje sa to obzvlášť často, ak nožnice v minulosti používal frekventovanejšie. Vieš ale, ako ich môžeš doma nabrúsiť, aby ti fungovali, ako keď boli nové?!

Trik s alobalom ako nabrusit noznice_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nabrúsenie nožníc pomocou alobalu je praktický trik, ktorý ti môže pomôcť rýchlo obnoviť ich ostrosť bez toho, aby si mal k dispozícii nejaké špeciálne náradie. Tento postup je ideálny pri nožniciach, ktoré sa ti medzičasom zbežne otupili, a ktoré nie sú extrémne tupé alebo poškodené. Použitie alobalu ako improvizovaného nástroja na nabrúsenie nožníc je jednoduché, lacné a rýchle. Nižšie ti ukážeme ako na to.

Ako trik s nabrúsením nožníc pomocou alobalu funguje?

Alobal má mierne abrazívne vlastnosti, čo znamená, že keď cez neho nožnicami prestrihneš, dochádza k jemnému brúseniu čepele. Možno sa teraz pýtaš, ako je to možné.

alobal na pecenie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tento proces odstraňuje malé nerovnosti a jemné nedokonalosti na rezných hranách, čím pomáha obnoviť ostrie. Keď nožnice používaš často a pravidelne, postupne sa otupujú v dôsledku trenia a nečistôt, ktoré sa usádzajú na čepeliach. Rezanie cez vrstvy alobalu pomáha tieto nečistoty odstrániť a zároveň prebrúsiť tupé hrany, približuje web Tasting Table.

Ako by si mal pri brúsení  postupovať?

Na tento trik budeš potrebovať len obyčajný kuchynský alobal a nožnice. Začni tým, že si z alobalu odstrihneš pás dlhý približne 30 – 45 cm. Fóliu prelož niekoľkokrát, aby si vytvorili približne 6 až 8 vrstiev alobalu. Potom vezmi nožnice a začni strihať fóliu na dlhé tenké pásy. Dôležité je, aby nožnice pri strihaní prechádzali cez celú dĺžku čepelí, teda od základne až po špičku, čím zaistíš, že sa ostria obnovia po celej dĺžke​.

Trik s alobalom ako nabrusit noznice_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Aby si dosiahol čo najlepšie výsledky, odporúča sa prestrihnúť fóliu aspoň 10 až 15-krát a viac. Ak máš pocit, že nožnice ešte stále nie sú dostatočne ostré, môžete proces zopakovať s novou vrstvou alobalu. Na záver nožnice ešte utri vlhkou handričkou, aby si odstránil drobné zvyšky alobalu, ktoré by mohli zostať na čepeliach​.

Trik s alobalom ako nabrusit noznice_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako dlho ti vydržia nožnice ostré?

Treba ale povedať, že tento spôsob nabrúsenia je skôr dočasné riešenie. Nožnice, ktoré boli mierne otupené, môžu byť po použití alobalu opäť dostatočne ostré na bežné úkony v domácnosti, ako napríklad strihanie papiera alebo látky. Avšak, ak sú nožnice výrazne tupé alebo poškodené, tento trik ich neobnoví do pôvodného stavu. V takých prípadoch použi profesionálnu brusičku.

Hlavnou výhodou tohto postupu ale je jeho jednoduchosť a nízka cena. Alobal je bežný predmet v domácnosti a brúsenie nožníc týmto spôsobom nevyžaduje žiadne špeciálne náradie ani odborné znalosti. Na druhej strane, toto riešenie nie je trvalé a slúži skôr ako rýchla pomoc v núdzi, ktorá dokáže predĺžiť životnosť nožníc predtým, než bude potrebné ich nabrúsiť profesionálne​.

Funguje to aj na nože?

Ostrenie nožov pomocou alobalu sa neodporúča v takej miere ako pri nožniciach. Nože sú zvyčajne vyrobené z tvrdšej ocele a vyžadujú precíznejší nástroj na ostrenie, ako napríklad brúsny kameň. Alobal nemá dostatočne silné abrazívne vlastnosti na to, aby výrazne prebrúsil hrany noža tak, ako to dokáže s nožnicami. Ak by si to predsa len vyskúšal, získaš len minimálne zlepšenie, aj to len u jemne otupených čepelí​. Nehovor viac o tom, že riskuješ, že sa porežeš. 

Mimochodom, ak máš takéto tipy rád, dovoľ nám, dať ti do pozornosti kategóriu článkov s lajfhekmi. Nájdeš tam kvantum tipov, ako si môžeš zjednodušiť každodenné úlohy.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.