pranie pracka teplota
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Vieš, pri akej teplote prania oblečenie rýchlejšie stráca farbu? Väčšina ľudí o tom nevie, a potom sa čuduje, prečo vyzerá opotrebovane

Väčšina z nás má za cieľ dosiahnuť pri praní oblečenia jeho voňavý a čistý vzhľad. Naša predstava spočíva v tom, že čím vyššia teplota, tým lepšie sa škvŕn zbavíme. Málokto ale myslí na to, ako teplota prania vplýva na jeho farbu.

Ako teplota prania ovplyvňuje farby oblečenia?

Preto je na mieste otázka, čo sa deje s farbou a materiálom oblečenia, keď nastavíme teplotu vyššie ako 40 °C či dokonca 50 °C?

praci cyklus pracka_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pri praní oblečenia je teplota vody rozhodujúca nielen pre odstránenie škvŕn, ale aj pre zachovanie farieb a materiálov. Mnohí uprednostňujú teplú alebo horúcu vodu na zabezpečenie dôkladného vypratia, no práve tieto teploty môžu spôsobiť výrazné opotrebovanie látok a vyblednutie farieb.

Vedci a odborníci na textílie varujú, že používanie horúcej vody môže zásadne skrátiť životnosť oblečenia a preto radšej odporúčajú zvoliť si studenú alebo vlažnú vodu na pranie farebných a jemných látok. Možno sa teraz pýtaš, ako môže teplá voda poškodiť oblečenie viac, než studená.

Prečo teplá voda ničí farby a materiály?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo dochádza k vyblednutiu farieb pri praní v teplej vode, je rozklad farbív. Horúca voda, najmä pri teplotách nad 40 °C, spôsobuje uvoľňovanie farbiva z vlákien, čo vedie k postupnému blednutiu oblečenia, približuje web Laundry Genie.

Tento proces je ešte výraznejší pri prírodných materiáloch, ako je bavlna či vlna, ktoré sú na teplo citlivejšie. Okrem toho, horúca voda spôsobuje aj zmeny vo vláknach samotných látok, čo vedie k ich zmršťovaniu a strate pružnosti​. Syntetické materiály, ako polyester alebo nylon, sú voči teplu o niečo odolnejšie, no aj u nich môže dlhodobé vystavenie horúcej vode viesť k zhoršeniu vzhľadu a štruktúry tkaniny. Práve preto je dôležité dodržiavať odporúčania na pranie, ktoré nájdeš na štítkoch jednotlivých odevov.

Práve preto odborníci na textílie odporúčajú používanie studenej vody, teda do 30 °C pre pranie farebných a jemných látok. Studená voda je oveľa šetrnejšia k farbám a materiálom, pretože nepoškodzuje väzby medzi farbivami a vláknami​.

Ak máš obavy, že na oblečení ostanú fľaky či škvrny, tak mnohé moderné pracie prostriedky sú navrhnuté tak, aby boli účinné aj pri nižších teplotách, čím poskytujú možnosť efektívneho čistenia bez potreby vysokých teplôt. Pranie v studenej vode nielenže chráni tvoje oblečenie, ale prispieva aj k ochrane životného prostredia. Menej energie sa spotrebuje na ohrev vody, čo vedie k nižším emisiám skleníkových plynov a zníženiu účtov za elektrinu​.

Pre svoje oblečenie vieš urobiť ešte viac!

Okrem voľby správnej teploty vody existujú ďalšie kroky, ktoré môžu pomôcť minimalizovať opotrebovanie látok. Odporúča sa napríklad prať oblečenie naruby, čím sa znižuje trenie na vonkajšej strane látky​. Pri praní farebných vecí je tiež dôležité rozdeľovať oblečenie podľa farieb, aby nedochádzalo k prenosu farbív medzi jednotlivými kúskami​.

pracka titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Výber jemného pracieho cyklu na práčke môže taktiež znížiť mechanické opotrebovanie, čím sa predlžuje životnosť odevov. Taktiež je dôležité nepreplňovať práčku, aby sa oblečenie mohlo voľne pohybovať a nebolo vystavené nadmernému treniu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.