Chleba patrí medzi najčastejšie potraviny, ktoré konzumujeme. Rovnako ide o jeden z najstarších potravinárskych výrobkov, aké poznáme. Možno by ťa to nenapadlo, ale prvé písomné dôkazy o tom, že ako ľudia sme vyrábali a konzumovali chleba, siahajú približne 14 500 rokov dozadu do doby, kedy sme ešte nepoznali moderné poľnohospodárstvo. Vráťme sa ale teraz do súčasnosti.
Určite sa ti a nie jedenkrát stalo, že chleba, ako si ho doniesol domov, tak ti krátko na to stvrdol. Existuje ale jednoduchý trik, ako môžeš docieliť, že chlebík ti vydrží čerstvý o nejaký ten jeden či dva dni dlhšie, než ako by si ho nechal tak, ako si ho doniesol z obchodu.
Pravdepodobne aj ty zabalíš v predajni chleba do papierového obalu a donesieš ho domov. Potom ho dáš do chlebníka alebo na kuchynskú linku a necháš ho tam. Robí to väčšina z nás. Takto skladovaný chleba má ale tendenciu časom (a pomerne rýchlo) stvrdnúť. Častokrát v tomto prípade hovoríme o hodinách až jednom dni, keď takto skladovaný chleba začne tvrdnúť.
Ako jednoducho predĺžiť čerstvosť chleba
Namiesto papierového sáčku by si mal použiť v prvom rade plastový. Treba ale povedať, že by si chleba nemal dávať do plastového sáčku a uzatvoriť ho tam, keď vyšiel práve z pece. Dôvodom je, že uvoľňuje sa z neho para, ktorá vytvára vlhké prostredie. To podporuje rýchle množenie baktérií a plesní.
Možno sa teraz pýtaš, ako by si ho mal teda skladovať. Je dôležité, aby chlieb pred vložením do plastového sáčku úplne vychladol. Tam ale tento trik nekončí.
V ideálnom prípade by si chleba mal ešte predtým, ako ho dáš do plastového sáčku, zabaliť do utierky. Túto utierku by si mal potom pravidelne meniť, napríklad po raňajkách.
Taktiež je dôležité, aby si udržoval ideálnu teplotu, pri ktorej by mal byť chlebík skladovaný. Hovoríme konkrétne o teplote okolo 20 až 25 Celzia stupňov. Pri nižších teplotách urýchliš chemické procesy, ktoré urýchľujú starnutie chleba. Naopak, pri vyšších teplotách (nad 25 °C) sa zvyšuje riziko plesní. Ak budeš teda chleba skladovať podľa odporúčaní vyšŠie, tak ti vydrží čerstvý aj päť až sedem dní.
Tento trik funguje na základe regulácie vlhkosti a ochrany chleba pred plesňami a stvrdnutím. Keď je chleba zabalený v utierke, tak môže dýchať, čo znamená, že sa vlhkosť z jeho povrchu rozptyľuje rovnomerne. Len plastový sáčok by naopak zadržiaval vlhkosť, čo vytvára ideálne podmienky pre vznik plesní. Utierka pomáha udržať chlieb dostatočne vlhký, aby nepreschol.
Ako vrátiš stvrdnutému chlebíku čerstvosť
V prípade, ak ti chlebík už stvrdol, tak nemusí hneď skončiť v koši. Môžeš mu jeho čerstvosť a chrumkávaš vrátiť.
Stvrdnutý chlebík mierne postriekaj rozprašovačom na vodu a daj ho na päť až desať minút do predhriatej rúry na 150 °C. Alternatívne ho môžeš zabaliť do vlhkej utierky a takto chlebík vlož do predhriatej rúry na približne pätnásť až dvadsať minút. Obdobne (postriekané mierne vodou, resp. zabalené do vlhkej utierky) môžeš dať krajce chleba aj do mikrovlnky a to na desať až dvadsať sekúnd.
Rovnako môžeš krajce chleba zohriať na rozhorúčenej panvici, aby sa povrch prehrial získal svoju chrumkávaš späť.
Na akom princípe funguje obnovenie chrumkavosti chleba?
Triky vyššie fungujú na princípe fyzikálnych a chemických procesov spojených s obsahom vlhkosti a štruktúrou škrobu. Po upečení chleba je škrob v chlebe amorfný (dezorganizovaný) vďaka teplu a vlhkosti. Počas chladenia sa molekuly škrobu začnú postupne reorganizovať do pevnejšej kryštalickej štruktúry, čo spôsobuje stvrdnutie chleba. Tento proces, známy ako retrogradácia škrobu, je hlavnou príčinou tvrdnutia chleba pri skladovaní. Keď na chlieb pôsobíš ale teplom (napr. v rúre) a vlhkosťou (napr. pomocou vlhkej utierky), molekuly škrobu absorbujú vodu a čiastočne sa znovu dezorganizujú.
Mimochodom, ak by si chcel vedieť, ako správne skladovať chleba v mrazničke, tak tejto téme sme sa podrobne venovali v tomto článku.