Pečenie perníkov
Zdroj: Vedelisteze.sk
Lajfhek, Recepty

Stvrdli ti perníky? Tieto triky používali naše babičky, aby im vrátili mäkkosť a boli znova ako vankúšiky!

Blíži sa čas Vianoc a s ním aj vianočné pečenie. Každá rodina má iné tradície. Niekto pečie veterníky iný linecké koláčiky, ale čo máme určite všetci spoločne sú perníky, tiež nazývané aj medovníky.

Perníky sú symbolom Vianoc

Pravdepodobne aj ty máš na vianočnom stole perníky, ktoré sa stali symbolom najkrajších sviatkov roka, ale ich príprava môže byť náročná. V cukrárskych knihách alebo na internete nájdeme množstvo receptov, na tie najlepšie perníky. No častokrát sa stáva, že perníky po pár hodinách od upečenia stvrdnú a potrebujú čas, aby naspäť zmäkli.

perníky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Prečo perníky tvrdnú?

Najprv si ale povedzme, čo spôsobuje, že tvrdnú. Perníky tvrdnú hlavne kvôli procesu straty vlhkosti a stuhnutiu ich štruktúry po upečení. V prvom rade po upečení perníky obsahujú vlhkosť, ktorá sa časom odparuje. Ďalej, cukor v ceste sa počas pečenia rozpustí, ale keď perníky vychladnú, cukor začne znovu kryštalizovať. Rovnako treba povedať, že škroby obsiahnuté v múke po upečení stuhnú, čo je prirodzený proces, ktorý vedie k tomu, že škrobové častice sa usporiadajú do pevnej štruktúry.

Ako docieliť mäkkosť perníkov, kedykoľvek potrebuješ?

Keď ti perníky po upečení stvrdli, ale ty si ich chcel zobrať na ochutnávku kolegom do práce, nezúfaj! Máme pre teba pár overených rád od našich starých mám, aby tvoje perníky boli rýchlo mäkké.

Použi chlieb

Po upečení vlož perníky do nádoby a prilož k ním aj čerstvý krajec chleba. Nádobu následne poriadne zatvor a nechaj odstáť. Použi takú nádobu, ktorá je vzduchotesná, aby z nej vlhkosť neunikala preč.

Po otvorení nádoby zistíš, že perníky sú mäkké a naopak chlieb stvrdol. Spôsobí to jav, kedy si perníky vytiahnu vlhkosť z chleba, alebo aj iného pečiva, čo im pomôže zmäknúť.

perníky a chlieb
Zdroj: Vedelisteze.sk

Použi jablko alebo pomaranč

Tento trik sa dá aplikovať aj s jablkom alebo pomarančom. Toto ovocie nakrájaj na krúžky, a následne tieto krúžky vlož do nádoby s perníkmi. Ovocie okrem vlahy odovzdá perníkom aj svoju krásnu arómu.

jablčné šupky v miske
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak jablko alebo pomaranč necháme v nádobe s perníkmi dlhšiu dobu, je treba ho pravidelne meniť, aby nezačalo hniť. V takom prípade by sa mohli znehodnotiť aj perníky.

Rýchly trik s mikrovlnkou

Ak chceš perníky po vychladnutí hneď zjesť a zistiť, že sú tvrdé skús použiť tento rýchly trik. Do jednej misky si priprav pár perníkov a do druhej čistú vodu. Tieto dve misky daj spolu do mikrovlnky. Nechaj ich zohriať a po pár sekundách (10-15 sekúnd) perníky skontroluj. Ak po prvom pokuse nie sú dostatočne mäkké, pridajte ďalších 5-10 sekúnd podľa potreby. Dobrým tipom je vodu v mikrovlnke ešte predhriať a až potom od nej vlož misku s perníkmi a zohrej.

Pri vyššej teplote, ktorá je v mikrovlnke sa voda z misky bude vyparovať. Perníky túto vyparujúcu sa vodu prijmú, čím zvláčneje cesto a rýchlo zmäknú. Takto zmäknuté medovníky sú vhodné na okamžitú konzumáciu.

Použi džem

Možnosťou ako chutne zmäkčiť perníky je použiť džem. Vezmi dva perníky, na plochu stranu natri džem a zlep ich dohromady. Tak ako aj pri predchádzajúcich tipoch, džem pridá perníkom vlhkosť a tým sa zmäkčia.

Aj keď ti tvoje pokusy o upečenie mäkkých perníkov nevyšli, vďaka týmto radám si na nich aj tak pochutná celá rodina. Aby perníky nie len skvelo chutili, ale aj vyzerali lákavo, skús ich na vrchu ozdobiť cukrovou polevou, alebo ich namoč do čokolády. A ak si ich vychutnáš s pohárom vlažného mlieka, navodí ti to ešte intenzívnejší pocit vianočnej pohody.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.