Šúpanie ovocia či čistenie zeleniny je niekedy otravou. Mnohí radšej, aby si vyhli čisteniu ovocia, tak ho ani nekonzumujú. Rovnako to platí aj o zelenine.
Nedávno sme sa pozreli na trik, ako môžeš ľahko očistiť pomaranč a zbaviť ho šupky. Všetko, čo k tomu potrebuješ, je ho rozkrojiť a lyžičkou ho vylúpnuť cez albedo. Ide o bielu časť medzi šupkou a plodom.
Dnes sa pozrieme na to, ako jednoducho môžeš olúpať cesnak bez toho, aby si sa narobil.
Mimochodom, vedel si, že cesnak pochádza z oblasti Strednej Ázie. Prvé písomné záznamy o jeho pestovaní sa datujú viac ako 5 000 rokov dozadu v oblastiach, ktoré sú dnes známe ako Irán a Turkmenistan. Neodbáčajme ale ďaleko od témy.
Ako olúpať cesnak bez námahy
Možno aj ty pri zbavení sa šupky cesnaku siahneš po noži a odrežeš z vrchnej časti stvrdnutú časť cesnaku. Potom ho začneš nožom zbavovať šupiek. Robí to väčšina z nás.
Takto olúpať cesnak ti môže trvať aj pol minúty alebo viac. Keď musíš takto olúpať hlavičku cesnaku, tak sa poriadne nadrieš a nehovor viac o tom, že tu ruky budú páchnuť po cesnaku, ako by ich namáčal do cesnakovej polevy. Dá sa to ale jednoduchšie a bez námahy. Možno sa teraz pýtaš ako na to.
Použi mikrovlnku
Jeden z najjednoduchších trikov, ako môžeš bez väčšej námahy olúpať cesnak, je za pomoci mikrovlnky.
Stačí, ak hlavičku cesnaku naporciuješ na mesiačiky a tie následne zohreješ na 15 až 25 sekúnd v mikrovlnke (ak budeš cesnak zohrievať dlhšie, tak ho uvaríš). Šupka sa následne oddelí od cesnaku a ty ju jednoducho dáš dole.
Tento trik funguje na tom princípe, že krátke zahriatie cesnaku v mikrovlnke spôsobí, že pokožka cesnaku sa uvoľní a stáva sa menej priľnavou k strúčikom. Krátke zahriatie cesnaku v mikrovlnke spôsobí, že pokožka cesnaku sa uvoľní a stáva sa menej priľnavou k strúčikom.
Rozdrvenie nožom
Ďalším alternatívnym trikom, ako si môžeš uľahčiť lúpanie cesnaku, je, keď ho položíš na dosku a jemne stlačíš. Strúčik týmto spôsobom jemne rozdrvíš, čím sa pokožka uvoľní a ľahko sa odstráni.
Trasenie v nádobe
Jednou z ďalších populárnych fínt, ako môžeš olúpať strúčiky cesnaku rýchlejšie, než bežným spôsobom, je, keď dáš do uzavretého pohára cesnaky a začneš nimi intenzívne hrkať. Následne tlak a trenie spôsobené trasením odstránia pokožku z cesnaku.
Vriaca voda
Použiť môžeš ale aj vriacu vodu. Strúčiky cesnaku môžeš na krátky čas (asi 30 sekúnd) ponoriť do vriacej vody. Potom ich okamžite premiestni do studenej vody. Tento rýchly teplotný šok uvoľní pokožky, čo umožní ľahšie olúpanie.
Poznali si tieto triky, ako môžeš rýchlo očistiť strúčiky cesnaku? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach. Rovnako nám daj vedieť, aj keď poznáš iný obdobný trik.