kuchynska doska na krajanie
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Lajfhek

Väčšina ľudí nesprávne čistí drevené dosky na krájanie potravín. Tento domáci čistič, ktorý si ľahko vyrobíš, musíš poznať!

Drevené dosky sú nám neodmysliteľným pomocníkom v kuchyni. Ale, tak ako iné kuchynské pomôcky, tak aj drevené dosky majú svoju životnosť. My ti povieme, ako sa o nich správne starať, aby ti vydržali čo najdlhšie.

Ako sa starať o drevenú dosku na krájanie?

Tieto potraviny nekrájaj na drevenej doske!

Drevené dosky sú častokrát namáhané krájaným aj takých potravín, ktoré by sme radšej mali krájať na sklenených alebo plastových doskách. Možno sa teraz pýtaš, prečo. Poďme sa nižšie pozrieť na túto tému bližšie.

Takéto potraviny sú ovocie a zelenina, ktoré zanechávajú farebné fľaky. Tieto fľaky sa vpijú do dreva a ťažšie sa čistia, čo predstavuje problém. Ďalšími potravinami sú surové mäso a ryby, ktoré obsahujú baktérie, ktoré sa môžu dostať do pórov dreva a tak dôjde ku krížovej kontaminácií. Pravdou ale je, že veľa závisí od typu dreva, z akej je vyrobená doska.

Preto je lepšie na surové potraviny použiť sklenenú dosku, ktorá sa jednoducho umyje. Taktiež sklenenú dosku použi pri krájaní aromatických potravín, ako je cibuľa alebo cesnak, ktoré zanechajú zapáchajúce drevo. Mimochodom, ak by ťa zaujímalo, ako môžeš pach cibule či cesnaku dostať z rúk, dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, kde sme sa tejto téme venovali podrobne. Vráťme sa ale späť k pôvodnej téme.

krajanie cibule
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tento trend radšej neskúšaj!

Na internete koluje trend, ktorý nabáda, aby si drevené dosky potrel slnečnicovým alebo olivovým olejom, ktorý by mal na doske vytvoriť ochranný povrch. Neodporúčam ti to ale skúšať. Tento trik totiž nefunguje, ale zanecháva dosky lepkavé a zapáchajúce, lebo takýto olej sa do dreva ľahko vpije.

Ak chceš drevenej doske dodať ochranu, použi na to včelí vosk alebo špeciálne oleje na drevené kuchynské náradie, ktoré sa používajú aj pri výrobe drevených pomôcok.

Ako čistiť drevené dosky?

Na čistenie drevených pomôcok, ako sú dosky alebo napríklad aj varešky, potrebuješ len dve ingrediencie, ktoré určite máš v kuchyni. Týmito ingredienciami sú hrubozrnná soľ a citrón.

Na povrch dosky si nasyp soľ. Citrón si rozkroj napoly, a plochou stranou prechádzaj po doske, akoby to bola hubka na riad.

soľ a citrón
Zdroj:Vedelisteze.sk

Soľ mechanicky odstráni nečistoty a dezinfikuje povrch drevenej dosky. Citrón vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam ešte viac podporí proces čistenia a dezinfekcie, a zanechá príjemnú sviežu vôňu.

Následne dosku opláchni pod vodou, aby na nej neostali zvyšky soli a citrónu.

Nezabudni, že dosku na krájanie, ako aj iné kuchynské pomôcky, je treba po každom použití dôkladne umyť. Použi na to, buď tento domáci čistič alebo vodu a neparfumovaný čistiaci prípravok na riad, aby na doske nezanechal pachy.

Drevené dosky nenechávaj umývať v umývačke riadu, pretože vysoká teplota naruší ich štruktúru a môžu prasknúť.

Ako správne vysušiť drevené dosky?

Je veľmi dôležité, aby si drevené pomôcky neodkladal mokré, lebo v nich môže vzniknúť pleseň alebo zasmradnú. Pred ich odložením ich nechaj poriadne vyschnúť v blízkosti radiátora, alebo v lete vonku na slnečnom mieste. Kľudne na parapete okna.

Všetky drevené pomôcky v našej kuchyni majú svoju životnosť, ale ich pravidelným čistením ju vieme predlžiť.  

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.