Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Recepty

Expertka na potraviny prezradila, ako správne skladovať syr. Väčšina ľudí ho skladuje nesprávne, preto stráca chuť a nevydrží tak dlho

Skladovanie niektorých potravín nie je také ľahké, ako sa môže zdať. Napríklad ovocie by si nemal nikdy skladovať po boku banánov, lebo tie uvoľňujú etylén, ktorý podporuje dozrievanie ovocia.

Prejdime ale ku ďalšej potravine, ktorú často skladujeme nesprávne. Syr je základnou surovinou, ktorú nájdeš prakticky v každej chladničke. Určite si ho už neraz otvoril a následne vrátil do chladničky.

Väčšina z nás syr zabalí do potravinovej fólie a dá ho do chladničky s cieľom, aby vydržal čo najdlhšie. Robíš to aj ty? Ak áno, tak to nerobíš správne, hovorí Virginia Hayward, expertka na jedlo pre server express.com.

syr_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Dôvod, prečo syr stvrdne na kameň, je ten, že sa rýchlo vysuší, keď je vystavený suchému vzduchu v chladničke, a ak ho necháš nezakrytý, stratí aj svoju chuť. Problém ale je, čím ho zakryť, aby si maximalizoval jeho trvanlivosť.

Prečo skladovanie syru v potravinovej fólie nie je správne

Možno sa teraz pýtaš, v čom je problém, ak skladuješ syr v potravinovej fólie. Hayward hovorí, že takto zabalený syr nemôže dýchať, čo vedie k strate chutí a vzniku nepríjemných pachov. Okrem toho podporuješ tým aj rast baktérií.

„Tesne zabalený syr v plaste znamená, že nemôže dýchať alebo uvoľňovať plyny v syre, ktoré sa potom môžu nahromadiť a spôsobiť dosť nepríjemné pachy a chute. Plast tiež zachytáva všetku vlhkosť vo vnútri, ktorá je potom živnou pôdou pre zlé baktérie.“, vysvetľuje.

Ďalej doplňuje, že mnoho ľudí ako alternatívu volí hliníkovú fóliu. Hovorí, že hoci je to o niečo lepšia voľba, tak stále to nie je ideálne.

„Ďalšou možnosťou, ktorú ľudia často používajú na skladovanie syra v chladničke, je hliníková fólia, ale bohužiaľ, hoci je o niečo lepšia ako plast, stále to nie je skvelá voľba, ak chceš, aby zostal tvoj syr v celej svojej kráse.“

Ako vysvetľuje, tak aj hliníková fólia, zachytáva vlhkosť, čo vedie k tvorbe baktérií. Okrem toho hliníková fólia môže syru pridať „kovovú“ chuť.

Ako správne skladovať syr?

Prejdime teraz k tomu, ako správne by si mal skladovať syr.

Syr je živý produkt a musí aj čiastočne dýchať. Ak ale vpustíš k syru až príliš veľa vzduchu, tak stvrdne. Vtip je tom vpustiť ho tam len tak „akurát“. To umožňuje práve papier na pečenie, aby syr zostal čerstvý.

Papier na pečenie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Hayward hovorí, že najlepšou voľbou, ako môžeš skladovať syr, je, ak ho dvakrát zabalíš do papiera na pečenie. To vytvorí malý prúd vzduchu a zároveň ho chráni pred nadmernou vlhkosťou.

Ako skladuješ syr ty? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.