Mrazené potraviny sú veľmi obľúbené najmä v zimných mesiacoch, kedy nemáme vždy možnosť prijať čerstvé ovocie a zeleninu. V tomto období sú skvelým spôsobom, ako pripraviť chutnú polievku, omáčku či upiecť koláč bez toho, aby sme ovocie, či zeleninu museli vynechať. Jediné čo musí spraviť je siahnuť do mrazničky a potraviny vybrať. Potom ju môžeme pomaly rozmraziť alebo rovno hodiť do jedla, kde sa rozmrazí, napríklad na panvici.
Niektorí ľudia však majú výhrady proti takémuto uchovávaniu potravín a tvrdia, že mrazením potraviny stratia vitamíny a minerály, a dokonca že sa môžu stať nebezpečnými. Kde je pravda, a čo má spoločné mrazenie s týmto tvrdením?
Je pravda, že mrazená zelenina či ovocie škodia?
Čerstvé potraviny sú najlepšie, no nie vždy k nim máme prístup, a preto ich nahrádzame inými alternatívnymi možnosťami. Mnohí z nás si v teplých mesiacoch, kedy je zeleniny a ovocia viac, nejaké zamrazíme, aby sme mali na zimu.
Nápad so zamrazením týchto potravín nám výrazne zjednodušuje život. Výrok, ktorému niektorý ľudia veria, že mrazené potraviny sú škodlivé, je iba výmysel. Síce sa mrazením zníži miera niektorých vitamínov, nezmiznú úplne.
V najväčšej miere sa z týchto výrobkov vytráca vitamín C, čo je až 30 percent jeho obsahu. Taktiež pri mrazení zeleniny a ovocia sa z nich vytráca aj vitamín A a vitamín B, no v menšej miere. Tieto straty sú zvyčajne zanedbateľné v porovnaní s vitamínom C. Tieto vitamíny sú stabilnejšie voči mrazeniu a väčšina z nich sa zachová.
Táto strata môže byť zapríčinená viacerými faktormi, ako sú zlá príprava potravín pred zamrazením, veľmi dlhé skladovanie v mrazničke, či nestabilné udržiavanie teploty v mrazničke. Určite by ťa však táto miera strata vitamínov nemala odradiť od toho, aby si nejedol mrazenú zeleninu. V porovnaní so sušeným ovocím alebo zeleninou je táto miera straty vitamínov zanedbateľná.
Ak si kupuješ tieto mrazené výrobky z obchodu, mal by si sa zamerať na teplotu, pri ktorej ich výrobca mrazil. Ak chceš, aby v tvojom ovocí či zeleniny boli vitamíny vyber si také potraviny, ktoré boli mrazené pri teplote od -18 do -30 stupňov Celzia. Tieto potraviny pri mrazení nestratili organické kyseliny a minerálne soli.
Ak si vyberieš potraviny mrazené pri menšej teplote, ako je len -2 až -5 stupňov Celzia, budú menej stabilné a sú potenciálne vystavené vyššiemu riziku kazenia. Navyše, pri teplotách -2 až -5 °C môže dochádzať k poškodeniu štruktúry potravín – napríklad k tvorbe ľadových kryštálikov, ktoré narúšajú bunky ovocia a zeleniny. Tento proces vedie k zníženiu kvality, najmä z hľadiska textúry a chuti.
Ako správne zamraziť zeleninu a ovocie?
Pred zamrazeným ovocia a zeleniny je potrebné dbať na pár krokov, ktoré ti zaručia, že aj v zime si budeš môcť dať tieto potraviny plné vitamínov. Po nazbieraní plodiny poriadne umy, a väčšie druhy ako sú jablká, mrkva či karfiol, nakrájaj na menšie časti, aby sa následne jednoduchšie rozmrazili.
Ak máš viac času, tak potraviny pred mrazeným blanšíruj, čo znamená že ich krátko povaríš v horúcej vode alebo pare, aby si deaktivoval enzýmy, ktoré spôsobujú rozklad. Po blanšírovaní alebo len umytí a nakrájaní, potraviny rozlož na dosku alebo plech a vlož na pár hodín do chladničky.
Takto potraviny predmrazíš, a tým zabrániš prilepeniu a tvorbe veľkého množstva námrazy na potravinách. Predmrazením taktiež pomôžeš zachovať textúru a tvar potravín a podporíš ich rovnomerne zmrazenie. Až následne vlož ovocie do vrecúšok a vlož do mrazničky.