krajanie chleba_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Jednohubky

Krájaš chlieb už v obchode? Veľká chyba. Keď zistíš prečo, budeš ho brať už len vcelku

Chlieb je jednou zo základných potravín, ktorá nemôže chýbať na žiadnom stole. Pravdepodobne sa ti už niekedy stalo, že ti splesnivel, lebo si ho nestihol zjesť. Vo všeobecnosti máme tendenciu brať ho viac, než skonzumujeme.

Mimochodom, vedel si, že chlieb ľudia konzumovali už pred zhruba 14 500 rokmi? Treba však povedať, že tento chlieb bol nekvasený a podobal sa skôr na jednoduché placky.

Nedávno sme sa venovali téme, ako správne skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie. Môže sa to zdať ako banalita, no vedz, že veľa ľudí nevie, ako ho správne skladovať. Napríklad by si ho nemal nechávať v papierovom vrecku (to je vhodné, len ak ho plánuješ skonzumovať v priebehu 1 až 2 dní), v ktorom sa bežne predáva, ale v plastovom sáčku, pričom by mal byť zároveň zabalený do utierky. Takýto spôsob skladovania pomáha lepšie regulovať vlhkosť a chráni chlieb pred plesňami a stvrdnutím. Rovnako je dôležité, aby si chlieb takto zabalil až potom, ako riadne vychladne. V prípade, ak by si ho zabalil ešte horúci do plastového vrecka, tak podporíš tvorbu plesní.

skladovanie chleba aby vydrzal cerstvy_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Prečo by si nemal krájať chlieb v obchode?

Prejdime teraz k ďalšiemu zaujímavému bodu, ktorým je krájanie chleba. Možno to robíš aj ty. Predtým, ako chlieb vložíš do košíka, dáš ho nakrájať v stroji. Robí to väčšina z nás. Možno ťa to prekvapí, no nemal by si to robiť, ak chceš, aby ti vydržal čerstvý dlhšie. Asi sa teraz pýtaš, prečo.

chlieb
Zdroj: Vedelisteze.sk

Keď je bochník vcelku, lepšie si udrží svoju prirodzenú vlhkosť. Ak ho nakrájaš, každý krajec má väčšiu plochu vystavenú vzduchu, čo urýchľuje jeho vysychanie. To však nie je jediný problém. V závislosti od priestoru a podmienok, v ktorých chlieb skladuješ, môže nakrájaný chlieb rýchlejšie absorbovať vlhkosť z prostredia, čím sa zvyšuje riziko tvorby plesní, najmä ak je skladovaný vo vlhkom prostredí.

V suchom prostredí bude nakrájaný chlieb rýchlejšie schnúť, ale ak je prostredie vlhké, môže  absorbovať viac vlhkosti a podporiť rast plesní.

Ak budeš dodržiavať pravidlá vyššie, chlieb ti môže vydržať mäkký 4 až 5 dní. Naopak, ak ho nakrájaš, v rovnakých podmienkach začne byť suchší už po 2 až 3 dňoch.

Keď výnimka potvrdzuje pravidlo

Samozrejme, existuje aj výnimka a to, keď sa chystáš chlieb zamraziť. V tomto prípade je vhodné, aby si ho nakrájal a zabalil po pár kúskoch do sáčku a vložil tak do mrazničky.

ako spravne zamrazit chleba
Zdroj: Vedelisteze.sk

Keď ho budeš neskôr chcieť vybrať a rozmraziť, nebudeš musieť rozmrazovať celý bochník, ale len toľko krajcov, koľko potrebuješ. Mimochodom, ideálne je rozmrazovať chlieb pri izbovej teplote alebo potom v rúre pri teplote okolo 150 °C na pár minút.

Nezabudni však, že pri mrazení chleba je dôležité, aby bol zabalený v niekoľkých vrstvách plastového obalu (alebo v kvalitnom vzduchotesnom sáčku, napr. v takzvaných ziplock vrecúškach) a vzduchotesne uzavretý. Ak toto nedodržíš, rýchlejšie zatuchne a absorbuje rôzne pachy či vlhkosť z okolia. Vo všeobecnosti je najdôležitejšie zabezpečiť, aby bol bochník chránený pred prístupom vzduchu v mrazničke.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.