Mnoho ľudí začína deň kávou, aby si „nakopla“. Zdá sa ale, že existuje ďalšia potravina, ktorá ti môže pomôcť rozbehnúť sa. Konkrétne dokáže popohnať tvoj mozog, aby počas dňa podával lepšie výsledky. Ide o vlašské orechy.
Vedci z University of Reading sa snažili zistiť, či konzumácia vlašských orechov pri raňajkách môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie mladých dospelých počas dňa. Konkrétne skúmali, či orechy môžu zlepšiť reakčný čas, pamäťový výkon a efektivitu mozgu pri vykonávaní náročných mentálnych úloh.
Do štúdie bolo zapojených 32 mladých dospelých vo veku 18 – 30 rokov. Každý účastník dostal na dvoch rôznych testovacích dňoch dva typy raňajok.
V prvom prípade raňajky obsahovali 50 g vlašských orechov (pozn. ide približne o jednu veľkú hrsť orechov) zmiešaných s müsli a jogurtom. Naopak, v ďalší testovací deň dostali kaloricky vyvážené raňajky, ale bez orechov.
Následne výskumníci vykonávali na účastníkoch experimentu kognitívne testy a merania počas nasledujúcich šiestich hodín po raňajkách. Tieto testy hodnotili reakčný čas a pamäťový výkon. Účastníci taktiež podstúpili EEG merania na sledovanie mozgovej aktivity počas riešenia mentálnych úloh.
Počas experimentu vedci taktiež odoberali vzorky krvi, aby analyzovali hladiny glukózy a mastných kyselín, ktoré môžu ovplyvniť kognitívne funkcie.
Ako vlašské orechy ovplyvňujú tvoj mozog?
Výsledky experimentu odhalili, že konzumácia vlašských orechov zlepšila reakčný čas počas dňa a pamäťový výkon neskôr v priebehu dňa. Zaujímavosťou však je, že v prvých dvoch hodinách mala skupina konzumujúca orechy horšie výsledky v pamäťových testoch v porovnaní s kontrolnou skupinou. No počas zvyšku dňa ich už prekonali. Vedci predpokladajú, že to môže súvisieť s pomalším vstrebávaním prospešných omega-3 mastných kyselín a bielkovín.
Rovnako EEG merania ukázali zmeny v mozgovej aktivite frontoparietálnej oblasti mozgu, ktorá súvisí s epizodickou pamäťou, pozornosťou a výkonnými funkciami, ako je prepínanie medzi úlohami. Výsledky naznačujú, že mozog pracoval efektívnejšie pri náročných mentálnych úlohách po konzumácii orechov. Taktiež vzorky krvi odhalili pozitívne zmeny v hladinách glukózy a mastných kyselín, ktoré môžu prispieť k lepšiemu fungovaniu mozgu.
Ďalším zaujímavým zistením však bolo, že účastníci experimentu, ktorí jedli orechy, hlásili horšiu náladu v porovnaní s kontrolnou skupinou, najmä krátko po jedle. Vedci predpokladajú, že to mohlo byť spôsobené chuťou, vôňou a celkovou prijateľnosťou orechovej kaše.