paradajky
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Ako zistíš, že rajčina je kvalitná a skutočne chutná? Takúto paradajku v obchode radšej ani nedávaj do košíka, budeš to ľutovať

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí vracia k pestovaniu ovocia či zeleniny na záhrade alebo aspoň na balkóne, ktorý patrí k ich bytu. V lete si tak môžeme dopestovať aj veľmi obľúbenú potravinu, z ktorej sa dajú pripraviť rôzne omáčky či polievky. Sú ňou paradajky. Ako si však vybrať chutné paradajky, keď si ich nemôžeme dopestovať sami doma alebo na to nie je vhodné ročné obdobie?

Aké faktory ovplyvňujú kvalitu paradajok?

Vzhľad

Vyberaj si paradajky, ktoré už na pohľad vyzerajú príťažlivo. Ich farba by mala byť sýto červená a nemala by sa prelínať so zelenou, žltou či oranžovou.

Dôležité je, aby bola farba jednotná a sýta.

Málokto o tom vie, ale rovnako aj farba stonky môže naznačiť kvalitu paradajky. Ak je stonka neporušená a zelenej farby, paradajka bude s najväčšou pravdepodobnosťou čerstvá. Ak je však stonka vysušená alebo sfarbená do hneda, prípadne už nie je pružnou, môže to byť znak toho, že paradajka už nie je v najlepšom stave.

paradajky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Na paradajke by nemali byť žiadne škvrny ani pomliaždeniny. Malé poškodenia sa dajú na domácich paradajkách vyrezať, no ak ich je priveľa, je lepšie paradajku vyhodiť. Takéto škvrny môžu signalizovať zárodok plesne alebo hniloby. Zo zhnitej paradajky často vyteká tekutina, takže ak pod paradajkami vidíš mokrý fľak, radšej sa im vyhni.

Dôležitý je aj tvar a veľkosť paradajky. Vyberaj si také, ktoré sú kypré a pekne okrúhle. Hoci existuje mnoho odrôd paradajok s rôznymi tvarmi a veľkosťami, radšej sa vyhni tým, ktoré majú nepravidelný tvar alebo sú scvrknuté. Takéto nedostatky môžu signalizovať prezretosť alebo nízku kvalitu paradajky.

paradajky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vôňa

Kvalitnú paradajku rozpoznáš aj podľa jej príjemnej, aromatickej vône. Najintenzívnejšie ju cítiť v oblasti stonky. Je úplne v poriadku, ak má paradajka jemný zemitý nádych, ten len potvrdzuje jej kvalitu. Naopak, paradajka s nepríjemne kyslou alebo fermentovanou vôňou je pravdepodobne už zhnitá, resp. sa začala už kaziť.

Pevnosť

Možno si už videl vo filmoch, ako herci pri nákupe chytajú paradajky do rúk. Paradajky by mali byť na dotyk pevné a ťažšie, pričom pri jemnom stlačení by mali naznačovať vláčnosť. Vyhni sa paradajkám, ktoré sú príliš mäkké, príliš tvrdé alebo obsahujú kašovité či zvráskavené oblasti. Takéto paradajky sa pravdepodobne rýchlo pokazia a nebudú mať tak bohatú chuť. Obzvlášť pri príliš tvrdých paradajkách na dotyk, by si si mal dať pozor, keďže je tam veľká pravdepodobnosť, že budú obsahovať aj veľa vody a mať menej výraznú chuť.

Rajciny paradajky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pôvod

Pri výbere paradajok v obchode je dobré zamerať sa aj na to, odkiaľ paradajky, ale aj iné potraviny pochádzajú. Ak sú z domácich fariem alebo bio produkcii, je väčšia pravdepodobnosť, že ich kvalita bude vyššia. Tieto paradajky dozrievajú prirodzene na slnku, bez nadmerného vystavenia chémií, a preto sú chutnejšie a čerstvejšie. Naopak u dovážaných potravín zo zahraničia je síce nižšia cena, ale s ňou často klesá aj kvalita výrobku.

Dôležité je, ako boli pestované, či boli dozreté prirodzene.

Poznáš aj ty nejaké ďalšie triky, ako môžeš rozoznať kvalitnú paradajku pred tou menej kvalitnou? Daj nám ich vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Mimochodom, vedel si, že by si paradajky nemal skladovať v chladničke, pretože nízke teploty môžu zničiť ich arómu a chuť. Najlepšie je ich skladovať pri izbovej teplote.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

You Might Also Like

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.