Cesnak vo všeobecnosti patrí medzi zeleninu, ktorú používame v mnohých pokrmoch. Jej chuť či arómu dokáže len málo čo v kuchyni nahradiť. Nedávno sme sa pozreli na to, ako môžeš cesnak efektívne olúpať bez väčšej námahy. Ukázali sme ti niekoľko trikov, ako môžeš hlavičku cesnačku očistiť v priebehu pár sekúnd. Dnes sa pozrieme na ďalší trik, tentokrát ale na to, ako môžeš cesnak bez námahy nakrájať, resp. spracovať do jedla. Oceníš ho hlavne v situácii, keď potrebuješ spracovať viacej strúčikov cesnaku.
Ako bleskurýchlo nakrájať cesnak
Keďže sme si v minulosti povedali, ako rýchlo ho môžeš ošúpať, tak dnes si ukážeme, ako ho môžeš spracovať do jedla. Je to skutočne jednoduché a zaberie ti to len pár sekúnd.
Strúčik cesnaku rozmliaždi
Krájanie cesnaku môže byť pomerne zdĺhavé a to hlavne v situácii, keď potrebuješ nakrájať viac strúčikov. Okrem toho, že to zaberá veľa času, tak zároveň ti budú páchnuť po cesnaku aj ruky, čo nie každý má rád.
Všetko, čo k tomu budeš potrebovať, je potravinová fólia, tĺčik na mäso a doska na krájanie. Ak nemáš tĺčik na mäso, tak kľudne môžeš použiť aj fľašu s vodou.
Cesnak jednoducho polož na dosku a prekry ho fóliou. Ak by si chcel ušetriť čas čistením dosky, tak kľudne môžeš dať potravinovú fóliu aj zospodu cesnaku tak, aby bol fyzicky oddelený od dosky, ako môžeš vidieť na fotografii nižšie. Následne zober kladivko a začni udierať po strúčikoch. Po pár úderoch budeš mať strúčik spracovaný lepšie, než by si ho ručne krájal a môžeš ho pridať do jedla.
Výsledok, ako takto spracovaný cesnak vyzerá, sa môžeš pozrieť nižšie na fotografii. Stačí ho len zhrabať na kôpku a môžeš ho pridať do jedla, napr. marinády na mäso a podobne.
Šúpeš strúčik predtým, ako ho ideš vylisovať?
Ďalší trik, ako môžeš spracovať cesnak rýchlejšie, je ešte jednoduchší. Pravdepodobne aj ty ešte predtým, ako dáš cesnak do lisu na cesnak, tak ho ošúpeš. Robí to väčšina z nás, ale zbytočne. Lis na cesnak je navrhnutý tak, že môžeš do neho vložiť cesnak so šupkou a na druhú stranu prejde len dužina, zatiaľ čo šupka zostane v lise. Predtým, ako tak ale spravíš, tak odrež z vrchnej časti strúčika cesnaku stvrdnutú časť.
Výsledok, ako to vyzerá, si môžeš pozrieť na snímke nižšie.
Poznal si tieto triky? Prípadne, poznáš iné? Daj nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.
Mimochodom, vieš, prečo cesnak niekedy zmodrie a či môžeš takýto cesnak zjesť?