Pravdepodobne aj ty chodíš pravidelne do potravín, aby si si spravil zásoby na niekoľko dní. Jednou zo základných potravín je chlieb. Určite si už neraz kúpil nielen jeden bochník chleba, ale hneď dva alebo tri, aby si nemusel ísť na druhý deň znova nakupovať.
V ideálnom prípade by si mal chlieb, ktorý nebudeš potrebovať, dať do mrazničky. Niekedy si však možno povieš: „Veď ho zajtra zjem,“ no nakoniec sa tak nestane. Pravdepodobne si sa už stretol s tým, že ti chlieb splesnivel, ale iba na jednom konci. Rozmýšľal si niekedy nad tým, či takýto chlieb môžeš zjesť, samozrejme, po tom, ako odstrániš pleseň? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie.
Prečo chlieb plesnivie?
Chlieb plesnivie najmä kvôli prítomnosti spór plesní vo vzduchu a vlhkosti, ktorá vytvára ideálne podmienky na ich rast. Keď spóry dopadnú na vhodný povrch, v tomto prípade chlieb, začnú sa množiť a vytvárať kolónie.
Plesne potrebujú na svoj vývoj dostatok vlhkosti, preto sa chlieb skladovaný v uzavretom plastovom vrecku bez vetrania kazí rýchlejšie. Okrem toho dôležitú úlohu zohráva aj teplota, ktorá môže prispieť k tvorbe plesní. Možno si o tom nevedel, ale plesni sa najlepšie darí pri izbovej teplote, teda približne 20 až 25 °C. Tiež treba dodať, že domáci chlieb bez konzervantov má tendenciu plesnivieť rýchlejšie ako komerčne vyrábaný chlieb s prídavnými látkami, ktoré spomaľujú rast plesní.
Môžeš odrezať plesnivú časť chleba a zjesť ho?
K tejto téme sa vyjadril Dr. Karan Raj na sociálnej sieti TikTok. Tvrdí, že „neexistuje nič také ako čistá časť plesnivého chleba“. Čo to ale znamená?
@dr.karanrDont do it
Možno sa teraz pýtaš, ako to myslí. Odpoveď je jednoduchá, aj na prvý pohľad „neškodná“ pleseň ti môže narobiť veľa problémov, hoci si ju z chleba odstránil. A hoci niektoré plesne sú jedlé, väčšina z nich nie je, a to platí aj pre tie, ktoré môžeš vidieť na chlebe. Jednou z plesní, ktoré sa často vyskytujú na chlebe, je Rhizopus stolonifer. Táto pleseň môže napríklad spôsobiť respiračné problémy a u ľudí s oslabenou imunitou môže vyvolať závažné infekcie.
„Je takmer nemožné zistiť, či je pleseň neškodná alebo nie, len pri pohľade na ňu, pretože niektoré z nich môžu produkovať nebezpečné mykotoxíny, ktoré môžu byť smrteľné,“ poznamenal.
Ďalej treba uviesť, že mykotoxíny sú toxické látky, ktoré produkujú niektoré druhy plesní počas svojho rastu na potravinách a krmivách. Tieto toxíny môžu byť zdraviu škodlivé aj v malých množstvách a často sú tepelne stabilné, čo znamená, že sa nezničia ani pri varení, pečení alebo mrazení.
Doktor vysvetľuje, že pleseň, ktorú vidíš na povrchu, je len „pozlátkou“ väčšieho problému. Ak vidíš plesnivú časť, v skutočnosti nevidíš jej „korene“. Dôvodom je, že reprodukčné orgány plesní, nazývané sporangium, uvoľňujú tisíce spór, ktoré sa šíria všade a voľným okom ich nie je vidno. Inými slovami, pleseň sa nešíri len po povrchu, ale jej hyfy (vlákna) môžu preniknúť hlbšie do chleba. Zároveň treba uviesť, že pri mäkkom a pórovitom chlebe sa plesne šíria rýchlejšie.
Preto by si nikdy nemal jesť plesnivý chlieb, ani keď si z neho odstránil viditeľnú pleseň. S najväčšou pravdepodobnosťou je totiž už zamorený celý.