maslo_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Lajfhek

Odborník na potraviny odhalil trik, ako skladovať maslo a mlieko, aby vydržali dlhšie a nepokazili sa

Potraviny ako mlieko či maslo patria medzi základné suroviny, ktoré konzumujeme prakticky každý deň. Samozrejme, ako každá iná potravina, aj mlieko a maslo podliehajú skaze. Obzvlášť pri masle, vzhľadom na jeho cenu, sa počíta každý jeden deň navyše, počas ktorého vydrží. Rozmýšľal si však niekedy nad tým, ako môžeš týmto potravinám predĺžiť trvanlivosť o jeden, dva či dokonca tri dni alebo viac, aby sa nepokazili? Na tento problém odpovedá expert na potraviny Scott Evans, ktorý pre server Express odhalil niekoľko základných trikov, ako im predĺžiť čerstvosť.

Ako správne skladovať maslo a mlieko?

Pravdepodobne aj ty skladuješ spomínané potraviny v chladničke, tak ako väčšina z nás. Trik spočíva v tom, kam ich umiestniš. Mnohí ľudia ich ukladajú na poličky vo dverách, kde na ne chladničky majú určený priestor.

Na prvý pohľad to dáva zmysel, keďže dvere sú prispôsobené na uskladnenie týchto potravín. V skutočnosti však mlieko a maslo potrebujú stabilné chladné prostredie, aby vydržali čo najdlhšie a dvere chladničky takéto podmienky neposkytujú. Pri otváraní sa tam dostáva teplý vzduch, čím dochádza k častým teplotným výkyvom. Výsledkom je, že potraviny umiestnené na dverách sa kazia rýchlejšie, než majú potenciál vydržať.

„Dvere chladničky sa zdajú byť ideálnym miestom na uskladnenie vajec, mlieka a džúsov, pretože na ne často majú priehradky, ale keďže dvere sú najteplejším miestom v chladničke, tieto potraviny sa rýchlejšie kazia,“ vysvetlil Evans.

Kam teda patrí mlieko a maslo?

Ak napríklad skladuješ mlieko vo dverách chladničky, vydrží čerstvé približne štyri až päť dní. No ak ho presunieš na spodnú poličku dozadu, môže vydržať týždeň alebo aj o niečo dlhšie. Práve preto je zadná spodná polička najlepším miestom na skladovanie mlieka.

mlieko v sklennej flasi
Zdroj: Vedelisteze.sk

Rovnaké pravidlo platí aj pre maslo. Najvhodnejšie miesto na jeho skladovanie je spodná polička vzadu, kde teplota zostáva stabilná (zväčša okolo 2 – 4 °C). Maslo sa tak menej vystavuje teplotným výkyvom pri otváraní chladničky a vydrží dlhšie čerstvé. Správnym skladovaním masla môžeš predĺžiť jeho trvácnosť v porovnaní so skladovaním na dverách o 2 až 4 týždne, čo nie je málo, a zároveň si udrží svoju chuť a kvalitu. Ak maslo necháš na dverách chladničky, môže sa začať kaziť už po 3 až 4 týždňoch, najmä ak ho často vystavuješ zmenám teploty.

Evans odporúča, aby si mal len malý kúsok masla pripravený na natieranie. Stačí si odrezať menšiu časť z kocky a dať ju do maselničky na vrchnú poličku chladničky. Takto budeš mať vždy pripravené mäkké maslo na pečivo.

Tiež odporúča, aby si nepreplňoval chladničku potravinami. Dôvodom je zabezpečiť správnu cirkuláciu vzduchu.

 „Nechcete preplniť chladničku, pretože to bude brániť cirkulácii vzduchu, čo môže spôsobiť rýchlejšie skazenie potravín.“, hovorí.

Mimochodom, maslo môžeš aj zamraziť, aby nestrácalo kvalitu, ak ho máš nazvyš. No je potrebné vedieť, ako ho správne zamraziť, aby sa pri rozmrazovaní nezmenila jeho štruktúra a chuť. Tejto téme sme sa venovali v samostatnom článku.

maslo v mraznicke _1
Zdroj: Vedelisteze.sk

V každom prípade, ak chceš zabezpečiť, aby ti mlieko a maslo vydržali čo najdlhšie, je potrebné ich uchovávať pri stabilnej teplote medzi 0 až 4 °C a nevystavovať ich častým teplotným výkyvom.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.