cibula krajanie_2
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Lajfhek, Recepty

Skúsená gazdiná radí, ako zmierniť výraznú chuť čerstvej cibule v studených pokrmoch!

Pri príprave väčšiny jedál je jedná zo základných potravín práve cibuľa. Cibuľa má špecifickú chuť, ktorou dochucujeme jedlá. Do niektorých jedál, ako sú šaláty, nátierky, či sendviče ju pridávame čerstvú, tepelne nespracovanú, a tak potrebujeme zjemniť jej chuť.

Cibuľa má výraznú, štipľavú chuť, ktorá môže niektorým ľuďom vadiť. Taktiež môže nepríjemne prebíjať iné chute v jedle. Táto jej charakteristická štipľavá chuť je spôsobená zlúčeninami síry, ktoré sa z nej uvoľňujú pri krájaní alebo drvení. Kvôli zjemneniu tejto výraznej chuti sa cibuľa často tepelne upravuje varením alebo pražením. Čo robiť, keď chcem cibuľu pridať do studeného pokrmu, ale bojím sa jej výraznej chuti?

Prelej cibuľu horúcou vodou!

Tento jednoduchý trik, ktorý poznali už naše staré mami, ti pomôže zbaviť sa intenzívnej štipľavej chuti cibule. Cibuľa obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré spôsobujú jej intenzívnu chuť a zápach. Keď sa cibuľa zohreje v horúcej vode, počet sírnych zlúčenín sa zníži a rozpadnú sa. 

Všetko čo budeš potrebovať je sitko a horúca voda. Buď si vodu prevar v kanvici, alebo ju nechaj zohriať na sporáku. Cibuľu si zatiaľ nakrájaj na kúsky, podľa svojej preferencie. Ak sa bojíš, že sa pri krájaní cibule rozplačeš, prečítaj si náš starší článok, ako tomu predísť.

cibuľa prelievanie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Keď máš cibuľu nakrájanú vlož si ju do sitka, a nad umývadlom ju po celej ploche prelej horúcou vodou. Počkaj, kým voda stečie a cibuľu nechaj vychladnúť. Takto pripravenú cibuľu môžeš použiť do šalátov alebo iných studených pokrmov bez toho, aby ťa prekvapila jej intenzívna štipľavá chuť.

Zjemnenie textúry

Okrem toho, že horúca voda zjemní chuť cibule, zjemní aj jej textúru. Cibuľa obsahuje vlákninu, ktorá jej dodáva chrumkavosť a tvrdosť. Horúca voda spôsobí, že táto vláknina zmäkne, čím sa zjemní štruktúra celej cibule.

V niektorých pokrmoch nie je žiadúce, aby cibuľa pod zubami chrumkala, práve naopak, aby sme si vychutnali jej lahodnú, jemnú chuť. Preliatím horúcou vodou sa cibuľa stáva mäkšou a menej chrumkavou.

Do vody pridaj ocot!

Ak pripravuješ šalát na oslavu, alebo jednoducho potrebuješ, aby vydržal čerstvý dlhší čas použi ocot. Pred tým ako cibuľu preleješ horúcou vodou pridaj do nej 2-3 lyžice octu(na cca 250ml vody). Pre ešte lepší účinok môžeš horúcu vodu s octom naliať do misky a cibuľu v nej nechať vylúhovať cca 10-15 minút.

Predlženie čerstvosti

Ocot má prirodzené konzervačné účinky, ktorými predlžuje čerstvosť cibule v pripravovanom pokrme. Ocot môže zabrániť vzniku baktérií, čím zabezpečí dlhšiu čerstvosť a bezpečnú konzumáciu jedál.

cibula krajanie_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Odstránenie zápachu

Okrem toho, že ocot predlží čerstvosť cibule, odstráni aj nepríjemný zápach, ktorý ostáva v našich ústach po konzumácii cibule. Ocot pôsobí ako neutralizátor zápachu a pomáha znížiť ostrý, cibuľový zápach.

Ocot pôsobí priamo na sírne zlúčeniny, ktoré sú za nepríjemný zápach zodpovedne. Tento účinok je obzvlášť účinný najmä v pokrmoch, kde cibuľa zostáva dlhší čas, pretože počas státia sa zvyšuje jej zápach.

Ak tepelne nespracovaná cibuľa zostáva dlhší čas v pokrme prebieha v nej reakcia medzi sírnymi zlúčeninami, ktoré sa z nej uvoľňujú, a baktériami, čo zvýrazňuje jej zápach.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.