Ak vám rodičia a prarodičia vtĺkali do hlavy, že je špenát bohatý zdroj železa, stali ste sa (spoločnými silami) obeťami jedného z najrozšírenejších mýtov v oblasti zdravého stravovania.
Nezaslúžene dobrú povesť si špenát vybudoval vďaka nemeckej štúdii z roku 1870, ktorej autori mu prisúdili obsah železa na úrovni červeného mäsa. Dopustili sa však zásadnej chyby – pomýlili sa v umiestnení desatinnej čiarky a špenát tak skončil s desaťnásobným obsahom železa oproti skutočnému. Až v roku 1937 bol tento omyl vyvrátený inou štúdiíou, ktorá uviedla údaj na pravú mieru a vrátila špenát do sfér bežnej listovej zeleniny.
V 90. rokoch potom prišla ďalšia krutá rana – bolo zistené, že takmer všetok obsah železa na seba viaže kyselina šťaveľová a telu zostáva k dispozícii len 2 – 5%. Ako zdroj železa je teda špenát úplne nanič. Faktom však zostáva, že špenát je dobrým zdrojom vitamínov A a E, beta karoténu a niekoľkých antioxidantov.