Švajčiari konečne rozlúštili tajomstvo dier vo svojich syroch. Travalo im to 100 rokov.
Po sto rokoch sa Švajčiarom podarilo rozlúštiť tajomstvo dier v niektorých svojich syroch, ako sú ementál a Appenzeller. Podľa švajčiarskeho inštitútu Agroscope a ústavu pre výskum materiálov EMPA spôsobujú slávne diery malé častice sena, ktoré padajú do mlieka počas dojenia kráv.
Tieto častice uvoľňujú plyny počas fermentácie, ktoré spôsobujú otvory v syre. Záhada, ktorá fascinuje najmä deti, tak bola konečne vyriešená. Výskumníci zistili, že „diery“ majú tendenciu miznúť, keď sa mlieko odoberá modernou technikou.
Švajčiarske syry sú pre krajinu rovnako dôležitou komoditou ako napr. praktické vreckové nože či presné hodinky. V roku 2014 bola priemerná ročná spotreba syrov na obyvateľa vo Švajčiarsku 21,3 kilogramu. Švajčiarske syry tvorili dve tretiny tejto spotreby.
.src