Určite sa ti už stalo, že si si počas nejakej špeciálnej udalosti alebo oslavy otvoril šampanské alebo iné šumivé víno a nepodarilo sa ti ho dopiť. Bohužiaľ väčšina fliaš na šampanské obsahujú zátky, ktoré sa už nedajú opätovne použiť, a tak sa ti nápoj nepodarilo zavrieť. A tak rozmýšľaš, ako by si uzavrel tento šumivý alkoholický nápoj, tak aby z neho bublinky neušli.
Keď si otvoríš fľašu šampanského alebo iného šumivého vína, okamžite sa ti z neho začne uvoľňovať oxid uhličitý, ktorý sa v ňom nachádza. Tento plyn vytvára takzvané bublinky a dodáva alkoholu sviežu chuť. Únik tohto plynu spôsobuje rozdiel tlaku medzi vnútrom fľaše a okolitým prostredím. V uzavretej fľaši je oxid uhličitý rozpustený pod veľkým tlakom. Pri otvorení fľaše sa tlak rýchle zníži, čo spôsobuje únik tohto plynu.
Únik oxidu uhličitého je ovplyvnení aj teplotou, ktorá sa v miestnosti nachádza. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa častice oxidu uhličitého pohybu a unikajú z fľaše.
Únik oxidu uhličitého ovplyvňuje aj to, koľko tekutiny sa vo fľaši nachádza. Ak je fľaša plná je tam menej miesta na vzduch, a teda menej miesta kam by mohol plyn unikať. Naopak ak je vo fľaši malo tekutiny, bublinky sa vytratia rýchlejšie.
Čajová lyžička v hrdle fľaše
Možno si už počul o tom, že ak do hrdla fľaše so šumivým nápojom zasunieš kovovú lyžičku alebo vidličku, pomôže to zachovať bublinky. Toto tvrdšie však nie je pravdivé. Kovová lyžička ani vidlička nijako nespomaľuje únik oxidu uhličitého z fľaše, čiže ide o mýtus.
Potravinárska fólia
V obchodoch nájdeme špeciálne zátky alebo vákuové uzávery, ktoré vďaka svojmu mechanizmu zabraňujú úniku oxidu uhličitého z fľaše. Ak však tieto špeciálne pomôcky nemáme práve po ruke, môže nám postačiť klasická potravinárska fólia, ktorú určite nájdeš v každej kuchyni.
Odstrihnúť si kúsok potravinárskej fólie a natiahni ju cez hrdlo fľaše. Následne použi gumičku alebo špagát a fóliu k fľaši pripevní, aby sa neskĺzla. Táto metóda síce nie je až tak účinná ako špeciálne pomôcky, ale pomôže to spomaliť únik oxidu uhličitého z fľaše.
Molekuly plynu sú veľmi malé a preto môžu postupne prechádzať cez mikroskopické medzery medzi fľašou a fóliou. Aby k úniku dochádzalo čo najmenej je treba si dať pozor, aby sme fóliu natiahli dostatočne pevne.
Skladuj v chladničke
Pre ešte lepší efekt potravinárskej fólie, vlož túto fľašu do chladničky. Nižšia teplota totiž spomaľuje pohyb oxidu uhličitého, a tým aj jeho únik z fľaše. Ak na fľašu, čo najskôr po otvorení natiahneš potravinársku fóliu a vložíš ju do chladničky, bublinky vydržia dlhšie. Otvorené šampanské hoci aj správne uzavreté by si mal vypiť do 3 dní. Po tejto dobe z neho oxid uhličitý unikne, aj ak by bolo zavreté špeciálnymi pomôckami.