chlieb
Zdroj: Vedelisteze.sk
Recepty

Toto je tajná ingrediencia, vďaka ktorej domáci chleba bude chutiť ako od pekára. Toto musíš skúsiť!

Myslím, že všetci sa zhodneme, že pečivo, chlieb či rožky nám najviac chutia, keď sú čerstvé. No úplne inak ti jedlo bude chutiť, keď si to ho pripravíš sám doma. Príprava chleba alebo iného pečiva nemusí byť vôbec zložitá a dokážeš to, aj keď si to ešte nikdy nerobil. Na internete nájdeš množstvo tipov, ako upiecť mäkký lahodný chlieb.

My vyberáme pár tipov, ktoré každý recept ešte zdokonalia a zaručia, že tvoj domáci chlieb bude chutnať neodolateľne. Tieto tipy ti pomôžu pripraviť chlieb tak, že nikto nezistí, že to robíš prvý krát.

Do cesta pridaj popražené maslo

S použitím ingrediencie, ktorú má každý vo svojej domácnosti, bude mať tvoj chlieb dokonalú textúru aj chuť. Veľa kuchárok pridáva práve túto ingredienciu do cesta pri príprave chleba, ale nerobia to úplne správne. Touto ingredienciou je maslo.

Kuchárky poväčšine pridávajú do cesta maslo izbovej teploty, no skúsení pekári zistili, že keď maslo pred pridaním do cesta opražíš, chlieb získa lepšiu textúru aj chuť. Maslo treba rozpustiť na panvici a následne ho pražiť ešte 7-8 minút.

Daj si pozor, aby si maslo nepražil na najvyššej teplote, aby si ho nespálil. To je dôležité. Spálene maslo totiž bude v chlebe cítiť. Po dopražení maslo nechaj vychladnúť a až potom ho pridaj do cesta. Nezabudni cesto ešte raz dobre premiesiť, aby sa maslo dobre vstrebalo do cesta.

chlieb
Zdroj: Vedelisteze.sk

Cesto poriadne vymies

Ak cesto miesiš ručne, rob to aspoň 10 minút, aby sa dobre premiesilo. Že je cesto hotové, zistíš tak, že bude mať hladkú a elastickú textúru. Cesto môžeš nechať vymiesiť aj v  mixéry. Daj si však pozor, aby si nastavil nízke až stredné otáčky, pretože pri vysokých otáčkach sa cesto poriadne nevymiesi a suroviny môžu vyletieť z misky. Cesto v mixéry nechaj 5 – 8 minút. Keďže mixér miesi cesto intenzívne a vkuse, tak cesto bude vymiesené rýchlejšie.

Cesto nechaj vykysnúť dvakrát

Pri pečení chleba určite nezabudni nechať cesto poriadne vykysnúť. Prvýkrát cesto nechaj vykysnúť 1 až 2 hodiny po tom ako ho vymiesiš. Cesto ti najlepšie vykysne na teplom mieste pri teplote okolo 24 – 27 °C.

Následne cesto vytvaruj do požadovaného tvaru a druhýkrát ho nechaj vykysnúť na 30 – 60minut pred pečením. Dvojkrokové kysnutie cesta sa robí preto, aby ti chlieb pekne narástol a získal správnu textúru.

chlieb a orechy
Zdroj: Vedelisteze.sk

Do cesta môžeš pridať rôzne prísady

Okrem klasických prísad do chleba, ako sú napríklad semienka alebo med, môžeme pridať aj orechy, sušené ovocie, podrvený banán alebo čokoládu či pivo. Získaš tak úplne nové chute, ktoré sa oplatí vyskúšať. O tom, čo všetko môžeš do chleba pridať si môžeš prečítať v našom staršom článku.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.