S určitosťou môžeme tvrdiť, že čerstvé, chrumkavé hranolčeky má rád hádam každý. Aj keď ich príprava vyprážaním nie je najzdravšia, ich lahodná chuť nám vynahradí aj prípadný smútok zo získaných kalórií. Keď si ich ale chceme pripraviť doma, môžeme mať problém s prebytočným olejom, ktorý sa v nich nahromadil počas vyprážania.
Odstránenie prebytočného oleja z jedla
Papierové utierky
Pri príprave tohto obľúbeného jedla robí väčšina z nás zásadnú chybu. Po vypražení vyberáme hranolčeky do nádoby vystlanej papierovou utierkou alebo priamo na papierovú utierku. Papierová utierka skvelo pohlcuje olej a taktiež napomáha pri vysatí prebytočnej masti, ktorá sa v hranolčekoch nahromadila. Problémom je ale vlhkosť, ktorá sa nahromadí medzi obrúskom a čerstvo vyprážaným jedlom, vedie k dolnej mokrej chuti. Okrem toho sa vreckovka často prilepí alebo zachytí na jedle a je veľmi ťažké a zdĺhavé ju odstrániť.
Ak už chceš silou mocou použiť papier, tak použi ryžový papier, pri ktorom je riziko prilepenia na hranolky minimálne. Stačí ho položiť na hranolky na pár sekúnd a olej sa vsiakne.
Chladiaci stojan
Chladiaci stojan má viacero využití a je dobré ho mať vo svojej kuchyni. Či už pečieš, varíš alebo vyprážaš, ver, že sa ti zíde. Pred začiatkom vyprážania si tento kovový chladiaci stojan polož na plech alebo tanier, aby ti olej nestekal po linke. Na následne jednoduchšie vyčistenie plechu či taniera si ho môžeš vystlať papierovými vreckovkami.
Následne už len po vypražení hranolčekov, ich vysypte priamo na tento chladiaci stojan, kde vychladnú a taktiež sa zbavia prebytočného oleja. Prúdenie a cirkulácia vzduchu, ktorá voľne prebieha medzi hranolkami a podložkou, na ktorej sú položené zaistí, že hranolky budú chutiť mimoriadne chrumkavo. Ak chceš aby mali hranolčeky najlepšiu chuť, je treba ich pripravovať teste pred jedením a nenechať ich dlho odstáť.
Kovové sitko
Podobne ako chladiaci stojan môžeš využiť aj kovové sitko na cestoviny. Neodporúča sa používať plastové sitko na zeleninu, pretože nemusí byť dostatočne odolné voči vysokým teplotám, ktoré majú hranolčeky priamo z fritézy či panvice.
Priprav si sitko a niečo pod neho, na čo bude prebytočný olej odtekať, napríklad tanier či hrniec. Hranolčeky vlož do sitka a už len počkaj, kým olej odtečie a hranolčeky vychladnú.
Trasenie hranolčekov v hrnci
Hranolčeky po dorobení vlož do čistého, suchého hrnca, prikry pokrievkou a poriadne ním potras. Olej sa medzi hranolkami rovnomerne rozleje a prebytočný ostane v hrnci. Aj keď tento trik nie je taký účinný ako použitie chladiacej mriežky či sitka, môže ti pomôcť pri rovnomernom rozložení oleja po všetkých hranolčekoch. Taktiež ho môžeš využiť pri miešaní šalátov alebo ak chceš rovnomerne okoreniť zemiaky či zeleninu.
Dvojité vyprážanie a odpočinutie na mriežke
Ak chceš chrumkavejšie hranolčeky s menším obsahom oleja, vyskúšaj dvojité vyprážanie. Najprv ich vyprážaj pri nižšej teplote (cca 150 °C) 3–4 minúty, nechaj odkvapkať na mriežke a následne ich dopeč pri vyššej teplote (190 °C). Pri tejto metóde sa olej menej vsiakne do hranolčekov, lebo druhé vyprážanie uzavrie ich povrch a vypudí zvyšný olej.
Prepláchnutie horúcou vodou po prvom vyprážaní
Na tento trik musíš nabrať odvahu. Používa hlavne v japonskej kuchyni pri príprave tempury. Po prvom vyprážaní môžeš hranolky rýchlo opláchnuť horúcou vodou, aby si odstránil prebytočný olej, a následne ich znovu vysuš a dopeč.
Nech už si vyberieš ktorýkoľvek zo spomínaných trikov, určite sa zbavíš väčšej časti prebytočného oleja a vychutnáš si chrumkavú chuť hranolčekov aj doma.