Aj keď si mnoho ľudí v myslí, že najšpinavšou miestnosťou v domácnosti je kúpeľňa, nie je to úplne tak. V kuchyni pripravujeme všetky pokrmy, jeme tam, a taktiež aj umývame riady. Na čo nemôžeme zabudnúť, je, že po príchode z obchodu nesieme nákup rovno do kuchyne, takže sa nemusíme ani čudovať, že v kuchyni sa nachádza naozaj veľa baktérií.
Aj keď riady pravidelne umývame a všetky povrchy v kuchyni pravidelne čistíme, nachádza sa tam pár veci, na ktoré si treba dať obzvlášť pozor.
Aj keď sa s baktériami stretávame každodenne a nemusia nám nijako poškodiť, je treba si uvedomiť, že existujú aj také, ktoré nám môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Baktérie ako Escherichia coli, Campylobacter alebo Salmonela nám môžu spôsobiť nevoľnosť, hnačky, zvracanie, bolesť brucha a iné nepríjemnosti.
Tieto baktérie sa veľmi jednoducho dokážu usadiť na kuchynských doskách na ktorých krájame potraviny, či iných povrchoch a preniesť sa na ďalšie potraviny.
Vyčisti si kávovar!
Aj keď je to možno prekvapujúce kávovar je miesto, kde sa naozaj dokáže nahromadiť množstvo batérií. Dôvodom je vlhkosť, ktorá sa nachádza v nádobe na vodu. Tam sa usadzujú rôzne kvasinky a plesne, pre ktoré je toto miesto skvelé na ďalší rast. Ak si chceš byť istý, že tvoj kávovar je čistý a bezpečný pre používanie čisti ho každý týždeň. S jeho vyčistením ti pomôžu špeciálne prostriedky na čistenie nádržky na vodu.
Vymeň hubky na čistenie riadu!
Špongie na čistenie riadu prichádzajú každodenne do kontaktu so zvyškami jedál a vodou. Častokrát ich odložíme, alebo necháme v dreze bez toho, aby sme ich prepláchli s čistiacim prostriedkom. Ostávajú plné vody a nečistôt, čo vytvára ideálne podmienky pre život baktériám.
Hubky by si mal vymieňať každý týždeň, maximálne dva. Ak aj tu istú hubku používaš dlhšie, vydezinfikuj ju namáčaním v octe. Ocot má dezinfekčné účinky a spolu s horúcou vodou dokáže zabiť baktérie.
Poriadne vydrhni drevené dosky!
Drevené dosky používame pri príprave každého jedla. Na týchto doskách sa môže nachádzať až 200-krát viac fekálnych baktérií ako na toalete. Samozrejme, závisí to od toho, čo s nimi robíš a či ich správne čistíš. Nebezpečne baktérie ako Salmonela, Escherichia cola a Campylobacter sa usádzajú práve na týchto drevených doskách, kde sa zažerú do dreva.
Ak dosky, alebo aj iné drevené pomôcky, ako sú napríklad varešky, chceš efektívne vyčistiť, musíš ich poriadne vyčistiť pod horúcou vodou s použitím čistiaceho prostriedku na umývanie riadu.
Skvelým spôsobom je na čistenie drevených pomôcok použiť soľ a citrón, čo vyčistí aj zažraté nečistoty. Ako na to si môžeš prečítať v našom staršom článku.
Pri čistení drevených pomôcok je potrebné dbať aj na ich následne správne vysušenie. Ak sa drevené pomôcky nevysušia dostatočne, môže v nich vzniknúť pleseň.
Pravidelne čisti opätovne použiteľné fľaše!
V dnešnej dobe sú veľmi moderné opätovne použiteľné fľaše z rôznych materiáloch, ktoré so sebou nosíme všade. Na ich vrchnákoch sa však môže nachádzať až 40 tisíc krát viac baktérií ako na záchodovej mise.
Priamo z týchto fliaš v jednom kuse pijeme a pri nesprávnom čistení, tak do svojho tela posúvame množstvo baktérií. Fľaše treba čistiť po každom použití teplou vodou a čistiacim prostriedkom. Taktiež ich treba aspoň raz mesačne namočiť do octovej vody v pomere 1:1, aby sa poriadne vydezinfikovali.