pohar s mliekom
Zdroj: Vedelisteze.sk
Domácnosť, Lajfhek

Už nikdy ti nevyvrie mlieko z hrnca, ak vyskúšaš tento jednoduchý trik. Gazdiná radí, ako na to!

Či už robíš puding, polievku, omáčku alebo detskú krupicu budeš, potrebovať uvariť mlieko. No varenie mlieka môže byť zložitejšie, ako sa zdá. Stále miešanie, aby sa mlieko neprichytilo môže pomôcť. Ale čo ak potrebuješ odbehnúť a bojíš sa, že ti medzi tým mlieko pretečie z hrnca? 

Prečo mlieko prekypuje?

Ani mlieko, ktoré pijeme, nie je čistá zmes bielkovín. Obsahuje totiž aj tuky a vodu. Keď sa mlieko zohrieva voda sa mení na paru, ktorá následne uniká z hrnca. Tuky a bielkoviny, ktoré sa v mlieku nachádzajú, vytvoria na povrchu vrstvu – povlak, ktorý zachytáva penu.

Použi varešku!

varešky
Zdroj: Vedelisteze.sk

V dnešnej dobe už obchody ponúkajú rôzne kryty proti pretečeniu alebo aj elektrické hrnce s kontrolou teploty tekutiny. Tieto pomôcky sú však o niečo drahšie a nie každý ich má vo svojej kuchyni. Tento trik s drevenou vareškou je rýchly, spoľahlivý a nestojí ťa veľa peňazí. 

Obyčajná drevená vareška, ktorú používaš na miešanie, ti môže pomôcť predísť vytečeniu mlieka. Stačí, ak varešku položíš šikmo na hrniec a mlieko ti nevytečie. Daj si ale pozor, aby si použil drevenú varešku, lebo tá nesie tajomstvo nepretečenia mlieka. Drevo je totiž izolant a absorbuje vlhkosť. Kovová alebo plastová vareška nemá túto schopnosť, čiže ti nepomôže pri pretečení mlieka.

Ako funguje trik s drevenou vareškou?

Keď sa mlieko varí, vytvára sa na jeho povrchu pena. Táto pena spôsobuje tlak, ktorý vedie k rýchlemu prekypeniu. Táto pena je príčinou pretekajúceho mlieka. Pena zachytáva unikajúcu paru, ktorá vzniká pri varení. Drevená vareška položena cez okraj hrnca narúša povrch peny. Narušením povrchu zabránime vytvoreniu peny a tým pretečeniu mlieka.

varenie mlieka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Drevená vareška položená na okraji hrnca dokáže absorbovať časť tepla a vlhkosti z unikajúcej pary, čím mierne znižuje tlak na povrchu mlieka. Pri dotyku s horúcim mliekom rozptyľuje penu tým, že znižuje jej teplotu. Pri drevených vareškách sa nemôže stáť, že sa rozpustia a ani ťa nepopália, lebo majú nízku tepelnú vodivosť. 

Existuje ale ešte jeden trik, ako môžeš predísť prekypeniu mlieka. Môžeš do neho pridať ešte trochu masla alebo oleja, čo môže pomôcť znížiť penu. Tuk na povrchu mlieka obmedzuje vznik vrstvy, ktorá zachytáva paru.

maslo_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ďalšie tipy!

Ak ideš variť mlieko, priprav si hrniec, ktorý má objem aspoň raz tak veľký, ako objem mlieka, ktoré potrebuješ uvariť. Ak máš väčší hrniec, pena pri varení mlieka môže vrieť ale neprejde cez jeho okraj.

Mlieko by si nemal variť na najvyššej teplote. Mlieko pri varení by sa malo zohrievať postupne. Postupným zohrievaním sa minimalizuje vypenenie, ale taktiež sa ti mlieko neprichytí na spodnej strane hrnca. Takéto postupne zohrievanie uvoľňuje vodnú paru postupne a tým nevzniká veľký podtlak, ktorý vytlačí penu.

Tvorbu peny môže znížiť aj pridanie tuku, ako je maslo alebo olej. Budeš potrebovať len lyžicu oleja alebo kúsok masla. Maslo taktiež jemné ochutí a zjemní mlieko.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.