Vajíčka sú súčasťou našej stravy už tisícročia. Prvé divé vtáky sme domestikovali približne v roku 3 200 pred n.l. Záznamy z Číny ukazujú, že hydinu ľudia chovali pre svoju spotrebu už okolo roku 1 400 pred Kristom. Archeologické nálezy však naznačujú, že vajíčka sme konzumovali oveľa skôr – už v období paleolitu a neolitu (teda približne v období pred 2,5 miliónmi rokov až do 10 000 pred n.l., resp. 4 500 pred n.l.), keď naši predkovia zistili, že vajcia divých vtákov sú ľahko dostupným a výživným zdrojom potravy.
Nedávno sme sa venovali téme, ako môžeš ľahko odhaliť, že vajíčko je ešte vhodné na konzumácie alebo nie. Postačí ti na to poznať trik s vodou v pohári, do ktorej daj vajíčko. Čerstvé vajíčko klesne na dno pohára, zatiaľ čo staršie, sa bude ťahať smerom hore a začne sa stavať na jeden koniec alebo dokonca začne plávať. Tento trik funguje na tom princípe, že čím je vajíčko staršie, tak tým viac vzduchu sa do neho dostáva. Výsledkom je, že nevhodné vajíčko na konzumáciu bude stúpať na hladinu vody.
Prejdime ale k ďalšej zaujímavej téme, ktorou je, ako by si mal skladovať vajíčka s cieľom, aby ti vydržali čo najdlhšie čerstvé.
Čo sa môže stať, keď nebudeš vajíčka skladovať správne?
V prvom rade si ale povedzme, čo sa môže stať, keď budeš vajíčko skladovať nesprávne. Ako už asi tušíš, tak pri nesprávnom skladovaní, sa vajíčka jednoducho pokazia rýchlejšie. To ale nie je najväčším strašiakom nesprávneho skladovania vajíčok.
Zhorší sa kvalita vajíčka
Vo všeobecnosti platí, že pri vysokých teplotách sa vajíčka kazia rýchlejšie. Ak ich skladuješ pri izbovej teplote, procesy degradácie bielkovín a tukov sa urýchľujú, čo môže spôsobiť nepríjemný zápach a zmenu konzistencie. Napríklad, bielok sa môže stať vodnatým a menej elastickým, čo ovplyvní jeho použitie pri varení alebo pečení. Takisto sa môže žĺtok posunúť bližšie k škrupine a stratiť svoju pevnosť.
Môže nasať pachy iných potravín
Ďalej, možno si to nevedel, ale ak vajíčka skladuješ bez ochrany (napr. mimo pôvodného kartónu), môžu ľahko absorbovať pachy z iných potravín, čo negatívne ovplyvní ich chuť.
Pri nesprávnom skladovaní vajíčok sa množia baktérie
Možno si to nevedel, ale vajcia môžu obsahovať baktérie, ako je napríklad salmonela, ktoré sú prirodzene prítomné na povrchu škrupiny alebo niekedy aj vo vnútri vajíčka. Nechladenie vajíčok podporuje množenie týchto baktérií.
Okrem iného pri dlhodobom vystavení nestabilným teplotám sa môže poškodiť škrupina a umožniť baktériám preniknúť do vnútra.
Vieš, ako správne skladovať vajíčka?
Snaž sa ich držať pri tejto teplota
Ako už asi tušíš, tak vajíčka by si nemal vystavovať vysokej teplote. Vajíčka by mali byť skladované pri teplote okolo 4 až 7 °C. Možno sa pýtaš, ako dosiahneš túto teplotu. Ide o ideálnu teplotu v chladničke.
Ak môžeš, tak neskladuj vajíčka dverách chladničky. Ak predsa len ich tam skladuješ, tak by mali byť „schované“ za plastovým boxom, aby udržiaval teplotu. Teplota by totiž mala byť stabilná, pretože časté zmeny môžu spôsobiť kondenzáciu vlhkosti na škrupine, čo podporuje rast baktérií.
Ak nemáš plastový kryt na poličke na dverách, tak ich umiestni na strednú alebo spodnú poličku.
Vajíčka vo všeobecnosti ale nepatria do dverí chladničky, hoci tam často bývajú priehradky. Dvere sú najteplejšou časťou chladničky kvôli častému otváraniu, čo môže skrátiť ich trvanlivosť.
Vajíčka skladuj v tejto polohe
Možno by ťa to nenapadlo, ale dôležitá je aj poloha, ako skladuješ vajíčka. V ideálnom prípade by si ich mal skladovať špičkou nadol. Táto poloha pomáha udržať žĺtok v strede a predlžuje ich čerstvosť.
Vajíčka skladuj v kartóne
Možno to robíš aj ty, ako prídeš z nákupu, tak vajíčka vyberieš z kartónu a dáš ich do chladničky. To by si ale nemal robiť. Kartónová krabica totiž poskytuje ochranu pred pachmi z iných potravín a pomáha udržať správnu vlhkosť.
Vajíčka predtým, ako ich uložíš do chladničky, neumývaj
V neposlednom rade by si vajíčka, ako ich dáš do chladničky, nemal nikdy umývať. Na škrupine sa prirodzene nachádza ochranná vrstva, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií. Keď vajíčka umyješ, tak túto prirodzenú bariéru odstrániš.
Mimochodom, ak budeš s vajíčkami manipulovať, tak si nezabudni hneď po tom umyť ruky. V inom prípade sa vystavuješ riziku, že ďalšie potraviny kontaminuješ baktériami, ako je napríklad salmonela. Samozrejme, môžeš ich následne dostať aj do svojho tela, čo nechceš. Výsledkom môže byť, že ťa bude napríklad preháňať, bude ti zle až na vracanie a môže ťa tiež bolieť brucho a môžeš mať aj kŕče a podobne.