Blížia sa Vianoce, čas plný vypekania lahodných dobrôt, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Určite aj tvoj stôl počas týchto sviatkov sa prehýba.
Mnohé gazdinky už teraz pomaly zhromažďujú suroviny, aby boli pripravené na všetko, čo pečenie vyžaduje. Zatiaľ čo cukor, múka či iné trvanlivé ingrediencie môžu pokojne čakať v komore až do momentu ich použitia, kvasnice majú obmedzenú trvanlivosť a preto vyvolávajú otázniky, ako ich môžeš skladovať.
Už v minulosti sme písali o možnosti mraziť maslo, no je možné mraziť aj kvasnice bez toho, aby to malo vplyv na ich účinok? Nie je väčšej vianočnej pohromy, ako zle vykysnuté alebo úplne nevykysnuté cesto.
Čo sú vlastne kvasnice a prečo je cesto vďaka nim krásne nadýchané?
Možno by ťa to nenapadlo, ale kvasnice sú mikroskopické huby, konkrétne druh Saccharomyces cerevisiae. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, minerály ako selén a zinok a obsahujú bielkoviny. Vďaka svojej schopnosti fermentovať cukry sú nenahraditeľné pri pečení, ale aj pri výrobe piva a vína.
Pri správnom použití dokážu nielen pomôcť cestu vykysnúť, ale dodávajú mu aj charakteristickú chuť a textúru. Kvasnice fermentujú cukry obsiahnuté v ceste a premieňajú ich na oxid uhličitý a etanol. Oxid uhličitý vytvára v ceste malé bublinky, ktoré spôsobujú jeho zväčšovanie, teda to, čo poznáš ako kysnutie. Tento proces je však citlivý na teplotu a vlhkosť. Zmrazenie môže proces fermentácie pozastaviť, ale ak sa kvasnice správne a dostatočne rozmrazia, ich funkcia sa obnoví.
Na ako dlho a ako správne kvasnice zamraziť?
Ako približujú experti z portálu Food to Impress, je možné mraziť oba druhy kvasníc, suché aj čerstvé. Aktívne suché alebo instantné kvasnice vydržia v mrazničke až 12 mesiacov alebo dokonca dlhšie, ak sú správne uskladnené v hermeticky uzavretej nádobe.
Čerstvé kvasnice majú kratšiu trvanlivosť, približne tri mesiace, no je dôležité ich dobre zabaliť, aby sa zabránilo prístupu vzduchu a vlhkosti. Ideálnou voľbou je použiť vrecko so zipsom a potravinovú fóliu.
Odporúča sa rozdeliť kvasnice na menšie porcie, podľa toho, aké množstvo zvyčajne potrebuješ na pečenie. Každú porciu potom dôkladne zabaľ do potravinovej fólie alebo alobalu, aby boli dobre izolované. Takto zabalené porcie následne vlož do uzatvárateľného plastového vrecka so zipsom, pričom sa snaž vytlačiť čo najviac vzduchu pred jeho uzatvorením. Na vrecko nezabudni napísať dátum mrazenia, aby si si udržal prehľad o ich trvanlivosti.
Takto pripravené kvasnice ulož do najchladnejšej časti mrazničky, kde je teplota stabilná, pričom v prípade mrazničky so zásuvkami, je najchladnejším miestom spodná zásuvka.
Takto zamrazené kvasnice vstupujú do stavu hibernácie. To znamená, že ich aktivita sa dočasne pozastaví, ale pri správnom rozmrazení sa ich účinnosť zachová. Suché kvasnice je možné použiť priamo z mrazničky, zatiaľ čo čerstvé by sa mali rozmrazovať pomaly v chladničke, ideálne cez noc. Ak si chceš byť istý, že sú kvasnice stále aktívne, môžeš ich otestovať, stačí ich zmiešať s teplou vodou a trochou cukru. Ak sa po niekoľkých minútach objavia bublinky, kvasnice sú pripravené na použitie.