Banány patria medzi ovocie, ktoré je u nás nesmierne populárne, hoci ich dopestovanie v našich podmienkach bez umelého zásahu nie je možné.
Nedávno sme sa pozreli na zaujímavú tému, ktorou je semienko banánu. Mnohí si totiž myslia, že semienkom je vrchná hnedá stvrdnutá časť. V skutočnosti však ide ale len o pozostatok po kvete. Semienka bežných banánov, ktoré nájdeš na pultoch obchodov, sú sterilné a roztrúsené vo vnútri plodu. Sú to tie drobné čierne bodky vo vnútri banánu.
Prejdime však k ďalšej zaujímavej téme, ktorá súvisí s banánmi. Určite si si to už všimol, že po odstránení žltej šupky banánu sa objavia tenké biele vlákna, ktoré sa tiahnu pozdĺž celého ovocia a často sú aj mierne horké. Mnohí ľudia si myslia, že ide o zvyšky po šupke banánu či o časť dužiny banánu. Väčšinou ich pokladajú za nepríjemné a zbytočné, a preto ich odstraňujú. V skutočnosti však tieto vlákna majú oveľa dôležitejší význam, než by si si mohol myslieť.
Čo sú to tieto vlákna?
Táto štruktúra banánu sa odborne nazýva „phloem bundles“, čo môžeme preložiť ako floemové zväzky. Vo všeobecnosti ide o tenké vlákna, ktoré sa nachádzajú v rôznych druhoch rastlín, vrátane banánov.
Floemové zväzky sú jedlé a neškodné
V prvom rade je dôležité zdôrazniť, že nejde o zvyšok po šupke a ani o súčasť jedlej dužiny. Sú samostatnou časťou banánu so špecifickým účelom. Majú svoju vlastnú štruktúru a funkciu, preto sa odlišujú vzhľadom aj konzistenciou. Na zrelých banánoch sa dajú ľahko oddeliť, zatiaľ čo na menej zrelých pevne priliehajú k plodu. Ich textúra je hrubšia a chuť mierne horkastá, čo môže byť dôvodom, prečo ich mnohí ľudia odstraňujú.
Na čo slúžia floemové zväzky?
Floemové zväzky sú súčasťou floému, vodivého pletiva v rastlinách. Možno už tušíš, kam smerujeme. Toto pletivo má kľúčovú funkciu – zabezpečuje prenos živín v banáne počas jeho rastu. Floemové zväzky teda fungujú ako „obehový systém“ banánu, ktorý prenáša živiny od spodnej časti ovocia až po jeho vrchol. Bez týchto zväzkov by banán nedokázal správne rásť a dozrievať.
Zaujímavosťou je, že floemové zväzky obsahujú viac druhov vlákniny a štrukturálnych komponentov ako samotná jedlá dužina banánu. Hoci ich množstvo je malé a nemajú významný vplyv na celkovú výživovú hodnotu banánu, môžu byť prospešné, ak ich skonzumuješ. Okrem toho ich prítomnosť naznačuje, že banán je biologicky dobre vyvinutý.
Odstraňuješ ich?
Ak ti tieto vlákna prekážajú, môžeš ich jednoducho odstrániť. Ich odstránenie ale nemá zásadný vplyv na výživovú hodnotu banánu. Ak sa však rozhodneš ich skonzumovať, nič sa nestane, práve naopak. Urobíš dobre! Sú jedlé a obsahujú vlákninu, ktorá je pre telo prospešná.
Mimochodom, ak by ťa zaujímalo, prečo banány rastu do tvaru polmesiačika, dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, v ktorom sme sa tejto téme venovali podrobne.