Najlepším spôsobom, ako si uvariť čaj a pritom získať najviac výhod pre vaše zdravie, je práve varenie čaju v mikrovlnnej rúre. Mikrovlnná rúra sa stala štandardom mnohých domácností. Používa sa na ohrievanie jedál a nápojov, mnohí v nej pripravujú pukance alebo pečú rôzne slané či sladké dobroty.
Z výskumov Univerzity v Newcastle vyplýva, že najhodnotnejším spôsobom je príprava čaju v mikrovlnke. Prečo práve takto? Mikrovlnné žiarenie totižto dokáže z čajových lístkov „vybrať“ približne 80 % antioxidačných katechínov a kofeínu.
Foto: pixabay.com
Tieto hodnoty sú najlepšie v porovnaní s akýmkoľvek iným spôsobom prípravy čaju. Polyfenoly (katechíny) sú antioxidanty, ktoré prispievajú k zníženiu kardiovaskulárnych ochorení, k zníženiu hladiny cholesterolu, bojujú proti vysokému tlaku či cukrovke.
L-theanín je esenciálna aminokyselina podporujúca uvoľnenie organizmu, nachádzajúca sa predovšetkým v zelenom čaji i v rastlinách a hubách. Z vitamínov sú v čaji obsiahnuté najmä vitamín C, B6, tiamín a riboflavín.
Foto: pixabay.com
Aký je odporúčaný postup prípravy?
Jednoducho zoberte obľúbené čajové vrecúško, vložte ho do šálky a zalejte horúcou vodou. V mikrovlnnej rúre ho ohrievajte približne 30 sekúnd pri strednom výkone. Chvíľu nechajte lúhovať, následne vrecúško vyberte zo šálky a čaj máte hotový.
Foto: University of Newcastle
Tento spôsob prípravy vychádza z výskumu doktora Quana Vuonga. Výskumník pôsobiaci na Newcastle University sa špecializuje na zvyšovanie biologickej hodnoty potravín. Pripravoval zelený čaj v mikrovlnke a následne zisťoval, aké blahodárne účinky môže mať čaj na ľudský organizmus. Výsledky chemických analýz ukázali, že práve touto metódou sa ich vyextrahuje najviac.
zdroj: abc.net.au