Mnohí z nás začínajú deň so šálkou kávy a nemenej ľudí začína deň so zeleným čajom. Mimochodom, vedel si, že čaj je druhý najpopulárnejší nápoj na svete, hneď po vode?
Nedávno vedci odhalili, že pravidelná konzumácia čaju vedie k pomalšiemu biologickému starnutiu. Optimálny účinok bol zaznamenaný pri pití približne troch šálok čaju denne (6–8 gramov čajových lístkov). Zdá sa ale, že nejde o jediný pozitívny vplyv čaju na ľudské telo.
Pravidelné pitie čaju je výhodné
Najnovšia štúdia publikovaná v časopise npj Science of Food odhalila ďalší pozitívny účinok pitia čaju, konkrétne zeleného.
Práca vedcov sa zameriavala na súvislosť medzi konzumáciou zeleného čaju a výskytom lézií v bielej hmote mozgu u japonských seniorov.
Výskumníci analyzovali údaje od 8 766 osôb starších ako 65 rokov. Účastníkov následne prerozdelili na nekonzumentov, občasných konzumentov čaju a pravidelných konzumentov (3 a viac šálok denne).
Zároveň všetci účastníci podstúpili magnetickú rezonanciu (MRI) mozgu, ktorá hodnotila celkový objem mozgu a špecifické oblasti vrátane bielej hmoty. Zozbierané dáta z hlásení konzumácie čaju a ďalších nápojov (hlavne so sústredením na kávu) v ďalšom kroku porovnávali s výsledkami MRI skenov mozgu.
„Výskumníci analyzovali vzťah medzi množstvom konzumovaného zeleného čaju a prítomnosťou lézií v bielej hmote, pričom zohľadnili faktory ako vek, pohlavie, fyzická aktivita a úroveň vzdelania.“
Týmto spôsobom mohli výskumníci analyzovať vzťah medzi rôznymi úrovňami konzumácie zeleného čaju a výskytom lézií v bielej hmote mozgu.
Po zohľadnení faktorov, ako sú vek, pohlavie, fyzická aktivita a vzdelanie, zistili, že vyššia konzumácia zeleného čaju je spojená s nižším výskytom lézií v bielej hmote mozgu. Naopak, konzumácia kávy takúto súvislosť nepreukázala.
Pitie troch a viac šálok zeleného čaju denne môže pomôcť predchádzať demencii
V súvislosti s výsledkami je potrebné uviesť, že najviac benefitovali z účinku čaju tí respondenti, ktorí pili 3 a viac šálok denne oproti menej aktívnym pijanom, resp. nepijanom. Pri dennej konzumácii približne 600 ml (čo zodpovedá približne trom šálkam) zeleného čaju bol objem lézií bielej hmoty o 3 % nižší v porovnaní s konzumáciou 200 ml denne a menej. Pri dennej konzumácii približne 1500 ml (približne sedem až osem šálok) bol tento objem až o 6 % nižší.
Tieto zistenia naznačujú, že pravidelná konzumácia zeleného čaju môže byť spojená s menším poškodením bielej hmoty mozgu v porovnaní s osobami, ktoré zelený čaj nepijú.
Autori štúdie ale upozorňujú, že na potvrdenie týchto zistení sú potrebné ďalšie dlhodobé výskumy.