Výživové výhody ovocia a zeleniny sú všeobecne známe, ale nedávne štúdie naznačujú, že v šupkách sa skrýva oveľa viac živín, ako sme si mysleli. Odborníci radia, aby sme sa zamysleli nad zvykom odstraňovať šupku pri príprave jedál, píše web exclusives.ca.uky.edu.
Podľa výskumu môže konzumácia ovocia a zeleniny so šupkou výrazne zvýšiť príjem vitamínov, minerálov a vlákniny. Napríklad surové jablko so šupkou obsahuje až o 332 % viac vitamínu K, o 142 % viac vitamínu A, o 115 % viac vitamínu C, o 20 % viac vápnika a až o 19 % viac draslíka ako jablko bez šupky.
Varené zemiaky tiež ukazujú značné rozdiely, so šupkou môžu poskytnúť až 175 % viac vitamínu C, o 115 % viac draslíka, o 111 % viac folátu a o 110 % viac horčíka a fosforu v porovnaní s olúpanými zemiakmi.
Folát je vitamín B, konkrétne B9, ktorý je nevyhnutný pre mnoho funkcií v tele, vrátane syntézy DNA, rastu buniek a tvorby červených krviniek. Je to najmä dôležitý vitamín pre tehotné ženy, pretože pomáha predchádzať vrodeným chybám nervovej trubice u plodu, ako je napríklad rozštiepená chrbtica.
Folát sa prirodzene vyskytuje v potravinách ako listová zelenina, strukoviny, pečeň a niektoré ovocie.
Nie je to len o jablkách a zemiakoch. Dokonca aj pomarančová kôra, ktorá sa často používa len na ochutenie, je výživovo hodnotná. Jedna polievková lyžica tejto kôry poskytuje 14 % dennej hodnoty vitamínu C, čo je takmer trikrát viac ako samotná porcia toho pomaranča a ponúka štyrikrát viac vlákniny.
Tieto poznatky otvárajú diskusiu o možnostiach znižovania potravinového odpadu a zvýšenia výživovej hodnoty našich jedál. Konzumácia ovocia a zeleniny so šupkou nie lenže posilňuje naše zdravie, ale tiež prispieva k udržateľnejšiemu spôsobu života tým, že minimalizuje odpad.
Šupky sú tiež bohatým zdrojom potrebnej vlákniny!
Zatiaľ čo mnohí z nás sú zvyknutí olúpať ovocie pred jeho konzumáciou, nové poznatky naznačujú, že jesť kiwi so šupkou môže priniesť významné zdravotné výhody. Podľa odborníkov je šupka kiwi bohatá na vlákninu, pričom jej konzumácia zvyšuje príjem vlákniny o 50 %. Šupka má jemnú textúru podobnú broskyni a je tiež zdrojom 34 % kyseliny listovej a 32 % vitamínu E.
Vedci odhalili, že až 31 % celkovej vlákniny v zelenine sa nachádza práve v šupke. Vyšší obsah vlákniny pomáha dlhšie udržať pocit sýtosti a dokázalo sa, že vláknina v ovocí a zelenine efektívne znižuje chuť na jedlo.
Ďalším dôležitým benefitom šupiek sú antioxidanty, ktoré sú v nich obsiahnuté v množstve až 328-krát vyššom než v dužine ovocia. Tieto látky sú kľúčové pri boji proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť srdcové ochorenia, rakovinu a ďalšie zdravotné problémy.
Pri konzumácii ovocia a zeleniny so šupkou je však nevyhnutné dbať na správnu hygienu. Je dôležité všetko ovocie a zeleninu pred konzumáciou dôkladne umyť, či už sa rozhodnete pre konzumáciu so šupkou, alebo uprednostníte jej odstránenie.