Chladničku považujeme za požehnanie z nebies pokiaľ ide o uchovávanie čerstvosti potravín. Niektorí ľudia ju dokonca považujú za najužitočnejší vynález v histórii ľudstva. Vkladáme do nej takmer všetko od mliečnych výrobkov cez ovocie či bylinky až po olej alebo kávu. Ale robíme to správne? Ktorým druhom potravín uskladňovanie v chladničke viac škodí ako pomáha?
1
Oleje
Olej v chladničke zhustne a zmení svoju konzistenciu, ktorá pripomína skôr maslo ako olej. To sa týka hlavne olivového a kokosového oleja.
img: via lifehack.org
2
Káva
Či už mletá, alebo zrnková káva by nikdy nemala skončiť v chladničke. Problémom je, že káva sa správa ako špongia a všetky pachy z chladničky sťahuje do seba. Takto stratí svoju krásnu vôňu. Ďalším problémom je, že v chladničke je teplota premenlivá, zrno stráca vlhkosť a tým aj arómu.
img: via lifehack.org
3
Paradajky
Nízke teploty v chladničke spôsobujú pri paradajkách zmenu textúry a tie sa následne stanú sypkými. Jedli ste už šalát, v ktorom paradajky mali kašovitú štruktúru? Zrejme boli veľmi dlho v chladničke.
img: via lifehack.org
4
Cibuľa
Podobne ako u paradajok má cibuľa tendenciu stať sa kašovitou. Ak si odložíte polovičku cibule na neskôr, aj v chladničke sa začne vysušovať. Nepomôže ani jej zabalenie do fólie.
img: via lifehack.org
5
Zemiaky
Chlad mení škrob v zemiakoch na cukor a preto zmäknú a sú sladké.
img: via lifehack.org
6
Banány
Vkladanie banánov do chladničky spomaľuje ich zrenie. Ak dáte do chladničky ešte zelené banány, vydržia zelené veľmi dlhý čas. Na druhej strane, ak je banán dozretý, ale neplánujete ho ešte jesť, práve chladnička pomôže. Šupka síce sčernie, ale plod vo vnútri ostane bez ujmy.
img: via lifehack.org
7
Med
Bola nájdená tisícročná fľaštička medu v perfektnom stave, pretože med je prirodzene trvanlivým produktom. Vkladanie medu do chladničky zrýchli kryštalizáciu a urobí z vášho medu hustú hmotu, do ktorej zaboríte lyžičku len veľmi ťažko.
img: via lifehack.org
8
Cesnak
Chladnička cesnaku vôbec nesvedčí. Veľmi rýchlo zmäkne a nevyhne sa mu ani pleseň. Najhoršie na tom je, že zvonku cesnak takmer nezmení vzhľad. Zistenie, že už nie je použiteľný, prichádza až po rozrezaní.
img: via lifehack.org
9
Melón
Odporúča sa skladovať akýkoľvek melón v chladničke, kým nie je rozrezaný. Po tom by ste už melón späť do chladničky nemali dávať. Výskum dokázal, že melón, ktorý udržiavate pri izbovej teplote si dokáže uchovať vysoký obsah antioxidantov.
img: via lifehack.org
10
Avokádo
Keď si prinesiete avokádo z obchodu, často je tvrdé takmer ako kameň a potrebuje nejaký čas na dozretie. Vloženie do chladničky tento proces úplne zastaví.
img: via lifehack.org
11
Chlieb
Chlieb by sa nemal nikdy ocitnúť v chladničke. Chlad spôsobí, že chlieb zatuchne a stvrdne oveľa rýchlejšie ako pri izbovej teplote.
img: via lifehack.org
12
Čerstvé bylinky
Uchovávať bylinky v chladničke by ste mali iba v prípade, že ich zabalíte do fólie a uzavriete do vzduchotesnej krabičky. Čerstvé bylinky podobne ako káva absorbujú pachy z chladničky a už nikdy nebudú mať svoju pôvodnú arómu. Okrem toho strácajú vlhkosť a rýchlejšie uschnú.
img: via lifehack.org
img: via sickchirpse.com