Vďaka mrkve budete vidieť v tme. Plávanie po jedle Vám spôsobí kŕče. Musíte piť osem pohárov vody každý deň. Biopotraviny sú výživnejšie a bez pesticídov.
Nie, nie, nie, a nie.
Mnohým sa už stalo, že zdieľali nadšene tieto informácie o zdraví, a ľudskom tele, len preto aby sa potom cítili trápne keď zistili, že tie informácie sú nepresné, alebo dokonca úplne nesprávne.
Je čas skoncovať s týmito lákavými mýtmi, nepresnosťami a omylmi, ktoré sa ku nám stále dostávajú v priebehu vekov.
Aby sme tomuto napomohli, vzali sme pár najviac populárnych “zdravotných faktov“ o ktorých sme počuli.
MÝTUS: MLIEKO ROBÍ TELU DOBRE!
Toto je neskutočne úspešná reklama, ktorá je už zarytá v našich hlavách, že nám mlieko príde doslova magické.
Americké ministerstvo poľnohospodárstva nám hovorí, že dospelí by mali vypiť tri šálky mlieka denne, väčšinou kvôli dostatku vápnika a vitamínu D.
Avšak viaceré štúdie ukazujú, že neexistuje žiadne spojenie medzi pitím viac mlieka (alebo braním vápnika a vitamínu D v kapsulách) s tým, že by bolo menej zlomenín.
Niektoré štúdie dokonca preukázali spojitosť s vyššou celkovou úmrtnosťou, avšak to neznamená, že práve spotreba mlieka by za to bola zodpovedná, schválenie to určite nie je.
img: via http://babetko.rodinka.sk/
MÝTUS: BIOPOTRAVINY SÚ BEZ POUŽITIA PESTICÍDOV A SÚ VÝŽIVNEJŠIE
Biopotraviny nie sú bez pesticídov, a to nie je nevyhnutne lepšie pre vás.
Poľnohospodári, ktorí pestujú bioprodukty majú povolené používať chemické látky, ktoré sú prírodného pôvodu – a v niektorých prípadoch sú v skutočnosti horšie pre životné prostredie než ich syntetické náprotivky. Avšak, hladiny pesticídov na oboch organických a neekologických potravinách sú tak nízke, že nie sú obavy o ich nadmernej spotrebe, podľa USDA.
Z nutričného hľadiska jesť biopotraviny neznamená žiadne výhody oproti neekologickým potravinám, podľa revízii 98,727 potenciálne relevantných štúdií.
img: via http://www.iflscience.com/
MÝTUS: JESŤ POTRAVINY DO 5 SEKÚND OD DOPADU NA ZEM JE BEZPEČNÉ
Je to hrozné, keď niečo, čo by ste naozaj chceli zjesť spadne na zem. Ale ak si to vezmeme zo zeme do piatich sekúnd, je to v poriadku, že áno?
5-sekundové pravidlo nie je skutočné. Baktérie môžu kontaminovať potraviny počas niekoľkých milisekúnd.
Testy ničiteľov mýtov ukazujú, že vlhké potraviny prilákajú viac baktérií, než suché krmivá, ale neexistuje žiadna „bezpečná doba trvania.“ Namiesto toho, bezpečnosť závisí na tom, ako čistý je povrch kde to jedlo spadlo.
Či už to po páde na zem zjete alebo nie, to je na vás.
img: via http://www.iflscience.com/
MÝTUS: CHEMICKÝ PRVOK TRYPTOFÁN V MORIAKOVI SPÔSOBUJE OSPALOSŤ
Skoro každý by si zdriemol po riadnom jedle ako v USA na deň vďakyvzdania. Napokon moriak obsahuje tryptofán – aminokyselinu, ktorá je súčasťou niektorých chemických látok v mozgu, ktoré vám pomáhajú relaxovať.
Lenže veľa potravín obsahuje tryptofán. Cheddar syr ich má dokonca viac ako moriak, napriek tomu to nikde nie je zdôraznené, že by to bola potravina dobrá na spánok.
Odborníci hovoria, že namiesto toho, sacharidy, alkohol, a celková veľkosť moriaka môže za tieto príjemné rekreačné siesty.
img: via http://www.iflscience.com/