Stredomorská diéta je zdravý a chutný spôsob ako sa stravovať. Kombinuje princípy zdravej stravy doplnené rôznymi potravinami kuchýň krajín z pobrežia Stredozemného mora.
Ak hľadáte niečo vhodné pre svoje srdce, táto diéta je skvelá možnosť. K zdravej strave pridáva stredomorské potraviny ako napríklad olivový olej, ale napríklad sa pije aj červené víno, samozrejme, v primeraných množstvách.
Prieskum u 1,5 milióna dospelých ľudí na tejto diéte ukázal, že znižuje riziko srdcových chorôb, rakoviny, ale aj Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby.
Diéta má pár hlavných zásad ktoré spomenieme:
1
Prevažne rastlinnú potravu ako ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny a orechy.
Orechy obsahujú veľa tukov, ale zdravších. Neodporúča sa jesť viac ako hrsť denne, no nemali by byť nejako upravované, teda máčané v mede alebo príliš slané arašidy môžete rovno vrátiť späť do misky 🙂
2
Nahradenie masla zdravými tukmi, hlavne olivovým olejom.
Chlieb je dôležitou zložkou diéty avšak nie klasicky s maslom alebo margarínom, ale namáčaný do olivového oleja ktorý je hlavným zdrojom tukov.
3
Nahradenie soli na dochutenie jedál bylinkami a koreninami.
4
Minimálne množstvo červeného mäsa, jedenie rýb a hydiny dvakrát týždenne.
5
Obmedzenie mliečnych výrobkov a mlieka a výber nízkotučných.
6
Pitie červeného vína s mierou (dobrovoľné).
Ženám v každom veku a mužom na 65 rokov je stanovených maximálne 1,5dcl denne, mužom mladším ako 65 rokov sú povolené maximálne 3 dcl vína.
Ak má človek na diéte problém s dodržaním daného objemu alebo má celkovo problém s pitím tento krok sa úplne vynecháva.
7
Fyzickú aktivitu a vychutnávanie si jedla s rodinou a priateľmi.
Rozhodujete sa teda že vymeníte obsah chladničky hneď po zajtrajšom nákupe? 🙂