Mágia môže byť doslova vedou. Samozrejme práve nemáme na mysli kúzla, ako vyťahovanie zajacov z klobúku. My máme na mysli skôr výborne použité vedy. Pozrite sa ako môžete ohúriť priateľov za použitia napríklad chémie.
1. Horiaca bankovka
Potrebujeme: Bankovku, kliešte, zapaľovač, soľ, roztok 50 % alkoholu a 50 % vody
Postup:
Pripravíme si roztok. Zmiešajte vodu 50 mililitrov vody s 50 ml 95-100 % alkoholu.
Pridajte štipku soli, aby bol plameň viditeľný.
Bankovku úplne celú namočte do pripraveného roztoku. Nezabudnite ani na malý kúsok.
Za pomoci kliešťov bankovku vytiahnite a nechajte ju trochu odkvapkať.
Teraz už zostáva len zapáliť bankovku a čakať na ten úžasný pocit. Podpálili ste si výplatu a stále ňou môžete kdekoľvek platiť.
Vedecká koncepcia: C 2 H 5 OH + 4 O 2 -> 2 CO 2 + 3 H 2 O + energia. Keď bankovka horí, tak horí alkohol. Teplota pri ktorej horí alkohol nie je dostatočne vysoká, aby sa z roztoku odparila voda. Bankovka teda zostane vlhká a sama o sebe sa nedokáže vznietiť. Po zhorení alkoholu teda plameň zhasne a vám zostane mierne vlhká, použiteľná bankovka.
2. Zmenšovanie mincí
Potrebujeme: 20 (prípadne 50) centovú mincu a 10 centovú mincu, kus papiera s rozmermi 10×10 centimetrov, ceruzku, nožnice
Postup:
10 centovú mincu položte čo najpresnejšie do stredu papiera. Okolo nej prejdite ceruzkou.
Kruh, ktorý vám vznikne vystrihnite.
Pokiaľ trik ukazujete nejakým ľuďom, nechajte ich skúsiť prestrčiť väčšiu mincu vzniknutým otvorom.
Teraz, keď nikto nedokázal mincu prestrčiť cez otvor (aspoň sa to predpokladá), demonštrujte trik vy.
Váš papier prehnite na polovicu.
Držte papier za vzniknutý ohyb a väčšiu mincu vložte do otvoru. Najlepšie bude, keď ju budete vkladať hranou.
Teraz chyťte ohyb po oboch stranách a mierne ho po stranách dvíhajte.
Minca prekĺzne otvorom.
Vedecká koncepcia: Ide o jednu z častí neeuklidovskej geometrie. Malý dvojrozmerný otvor môže byť roztiahnutý v tretej dimenzii a môže vytvoriť dosť veľkú štrbinu, aby zväčšila pôvodný otvor a umožnila minci prepadnúť.
3. Zapálenie sviečky bez dotyku
Potrebujeme: sviečku, zapaľovač
Postup:
Zapáľte sviečku. Druhý zdroj ohňa (zapaľovač) musíte mať pripravený ešte pred zahasením. Po ňom nebudete mať na vzplanutie čas.
Zahaste sviečku a do vzniknutého dymu vložte oheň zapaľovača.
Plameň prejde z dymu až ku knôtu a zapáli ho.
Vedecká koncepcia: Keď zapálite sviečku, teplo odparuje vosk. Ten zostáva po jej zahasení ešte veľmi krátku dobu vo vzduchu. Ak zdroj tepla použijete dostatočne rýchlo, môžete tieto častice odpareného vosku stihnúť zapáliť.
4. Oblak vo fľaši
Potrebujeme: plastová fľaša s uzáverom, voda, zápalka
Postup:
1 čajovú lyžičku vody nalejte do fľaše.
Zapáľte zápalku a hoďte ju do fľaše.
Fľašu veľmi rýchlo zatvorte a niekoľkokrát ju stlačte.
Vedecká koncepcia: Mraky sa tvoria, keď sa kvapky vody vo vzduchu ochladia a naviažu na prachové častice. V tejto ukážke namiesto prachových častíc poslúžil dym zo zápalky. Vzduch vo vnútri fľaše sa ochladí vždy keď po stlačení fľašu povolíte.
5. Chrlič ohňa
Potrebujeme: kukuričný škrob, lyžicu, pohár vody, oheň
Postup:
Do úst si vložte kopček kukuričného škrobu.
Pred ústami si podržte plameň (v bezpečnej vzdialenosti) a vyfúknite z úst kukuričný škrob.
Vedecká koncepcia: Kukuričný škrob sa len tak ľahko nevznieti. Väčšie množstvo rozptýlené vo forme veľmi jemného prášku však môže vzplanúť dosť ľahko. Je totiž tvorený sacharidmy, ktoré môže byť horľavé. Ako už bolo spomenuté, ide tiež o to, že kukuričný škrob je veľmi jemný.
Text: Jozef Kotrý
Zdroj: Chemistry.about.com and Physics.org (vrátane multimediálnych súborov)
Preklad: Tomáš Záhradskovský
Námet: Martin Bednár and Pavol Török