strata vedomia knokaut
Zdroj: flickr.com (Joel Plummer a Babak Fakhamzadeh), ilustračný obrázok
Ľudské telo, Zaujímavosti

Prečo silný úder do hlavy môže spôsobiť stratu vedomia? Je tento stav nebezpečný?!

Možno sa vám to už stalo, udreli ste sa veľkou silou do hlavy a následne ste odpadli. Tento stav sa volá bezvedomie. Alebo ste to videli v televízore či na športovom podujatí. Napríklad boxerský super často končí tým, že zápasník veľkou silou udrie druhého zápasníka do tváre a ten následne odpadne. Zaujímalo vás ale niekedy, čo spôsobuje, že silný úder do hlavy môže navodiť bezvedomie? Na tému sa bližšie pozrel portál brainfacts.org.

Čo to znamená byť v bezvedomí?

Náš mozog sa skladá z troch veľkých hlavných častí. Ide o ľavú hemisféru, pravú hemisféra a mozgový kmeň. Vedomie môžeme stratiť potom, ako sú obe hemisféry vypnuté, hoci ak je ovplyvnená iba jedna, druhá môže nabrať časť vôle. Vedomie môžete stratiť ale aj v prípade, ak je vypnutá časť mozgového kmeňa.

Človek najčastejšie vedomie stratí, ak mozog nie je dostatočne zásobený kyslíkom. No i úder do hlavy môže spôsobiť náhlu stratu vedomia. Mnohí si myslia, že mozog v našej hlave je ako „husté želé“, ktoré je upevnené o lebku, no nie je tomu celkom tak. Hemisféry mozgu sú pomerne ťažké a mozgový kmeň ich spája so zvyškom nervového systému. Pri prudkom pohybe sa mozog v našej lebke pohybuje. Keď sa časť mozgu v dôsledku údere pohybuje, môže vyvinúť veľký tlak na mozgový kmeň. V dôsledku toho sa môže krútiť a ťahať.

Výsledkom je, že toto krútenie môže spôsobiť prerušenie mozgových okruhov alebo ich zauzlenie, čo odstaví časť mozgu. Ak je ovplyvnená časť mozgového kmeňa zodpovedná za vedomie, človek odpadne.

Je knokaut a otras mozgu to isté?

Knokaut v boxerskom zápase najčastejšie znamená, že súper stratí vedomie. Mnoho ľudí si myslí, že otras mozgu a knokaut, sú synonymá. Má to aj logické vysvetlenie. Pri údere do hlavy sa deje prakticky vždy to isté. Mozog sa skrúti a môže dôjsť k prerušeniu alebo zauzleniu mozgových okruhov.

No knokaut a otras mozgu, hoci sú si tieto poranenia podobné, nie sú rovnaké. Vedci zistili, že 90% otrasov mozgu nekončí stratou vedomia.

Otrasy zvyčajne spôsobujú problémy so zrakom, dezorientáciu, stratu pamäti, bolesti hlavy, problémy s rovnováhou a podobne, no nekončia stratou vedomia. Teda hlavný rozdiel je v tom, že otras mozgu neovplyvňuje časť mozgu, ktorá je zodpovedná za naše vedomie.

Je strata vedomia nebezpečná?

Asi sa teraz pýtate, či je strata vedomia pre človeka nebezpečná? Krátka odpoveď je áno. Závisí to ale od viacerých faktorov. Ak nakrátko stratíte vedomie a utrpíte otras mozgu, 75 až 90 percent ľudí sa úplne zotaví za niekoľko dní až týždňov, v tomto najhoršom prípade za niekoľko mesiacov. No vážne poškodenie mozgu môže spôsobiť bezvedomie, ktoré trvá niekoľko dní, týždňov alebo aj dlhšie. Pri silnom údere do hlavy, môže nastať vnútorné krvácanie alebo opuch mozgu. Takéto poranenie si vyžaduje operáciu. No ani operácia nemusí všetko vyriešiť. Silný úder do hlavy môže spôsobiť stratu pamäte, paralýzu, poškodenie kognitívnych funkcií a podobne. Inými slovami, môže dôjsť k trvalému poškodeniu mozgu.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť