Grilovacia sezóna je v plnom prúde a ak zrovna nie je počasie ideálne, vieme si tento recept pripraviť aj priamo doma. Šťavnaté pečené bravčové rebrá sú snom každého mäsožravca a nie je nič lepšie, ako nechať rúru, aby urobila všetku prácu za nás a zároveň cítiť lákavé vône pomaly pečených bravčových rebierok. Ak aj vy máte radi mäkké, šťavnaté a rozpadávajúce sa mäso, metóda pomalého pečenia je to, čo je kľúčom k úspechu. Na prípravu pomaly pečených šťavnatých rebierok budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
Suchá zmes na rebrá
- 2 kg bravčových rebier
- 2 čajové lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička chilli
- 2 lyžice olivového oleja
BBQ marináda – aplikujeme na rebrá po 2 hodinách pečenia a dopečieme ešte ďalších 10 minút
- 500 ml barbecue omáčky
- 3 lyžice mletého cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1/2 – 1 polievková lyžica chilli
- 1 lyžička soli
Príprava marinády ako aj samotného mäsa je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Bravčové rebrá umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Rebrá otočíme tak, aby kosť smerovala nahor. Jemne zasunieme tupý nôž pod blanu na jednej strane rebier a opatrne ju pomalým ťahaním odstránime. Pri odstraňovaní si môžeme pomôcť utierkou, cez ktorú klzkú blanu uchytíme.
Následne si predhrejeme rúru na 180 ° C a odblanené rebrá uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmiešame všetky ingrediencie suchej zmesi spolu s olivovým olejom a potrieme rebrá z oboch strán. Plech prikryjeme alobalom a pečieme približne 2 hodiny.
Počas posledných 5 minút pečenia si pripravíme ingrediencie na BBQ marinádu. Rebrá vyberieme opatrne z rúry a vrch rebier namažeme zmesou barbecue marinády. Zvýšime teplotu rúry na 240 °C a vrátime rebrá už nezakryté do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Režim rúry môžeme prepnúť na grilovanie, aby sa okraje ľahko pripálili a skaramelizovali. Tento režim necháme približne 2-3 minúty, aby sa nám mäso nevysušilo, ale iba zľahka pripieklo. Po dopečení necháme rebrá ešte približne 10 minúť odpočívať, aby nestratili svoju šťavnatosť a môžeme servírovať s kyslými prílohami a čerstvým chlebíkom. Dobrú chuť!