lekar biely plast
Jednohubky, Zaujímavosti

Stavíme sa, že nevieš, prečo lekári nosia biely plášť? Toto je skutočný dôvod, prečo je tomu tak

Keď si spomenieš na lekára či doktora, tak určite, prvé čo sa ti vybaví, je biely plášť. Rozmýšľal si ale niekedy nad tým, prečo ho vlastne nosia? Keď sa nad tým zamyslíš, tak biela farba je vo všeobecnosti nepraktická. Hneď sa zašpiní a je na nej vidno nečistoty. No aj napriek tomu, biely plášť je synonymom pre lekárske povolanie.

Kedy lekári začali nosiť biely plášť?

Možno aj teba ako prvé napadlo, že lekári nosia biele plášte preto, lebo keď operujú pacienta, tak je na nich vidno krv. Vďaka tomu môžu rýchlejšie spozorovať, že pacientovi uniká krv, ak by to prehliadli. Nie je ale tomu tak.

História nosenie bieleho plášťu siaha ku koncu 19. storočia, keď si vyškolení chirurgovia začali obliekať biele laboratórne plášte, aby sa odlíšili od nečestných liečiteľov, ktorí často praktizovali rôzne liečiteľské metódy bez akéhokoľvek dôkazu o ich účinnosti. Inými slovami, chceli sa prezentovať skôr ako vedci a zároveň sa odlíšiť od rôznych ľudových liečiteľov a šarlatánov.

Ako vplýva biely plášť na pacientov?

Nosenie tohto kúsku oblečenia má na ľudí viacero efektov. Jedným z nich je, že ľudia považujú lekárov v bielom plášti za kompetentnejších a dôveryhodnejších. To ale nie je jediný výsledok. Výskum z Univerzity v Michigane ukázal, že pacienti hodnotia lekárov, ktorí nosia biely plášť, ako starostlivejších a prístupnejších. Platí to hlavne u starších pacientov. Biela farba je spojená s čistotou a profesionalitou, čo môže zvýšiť dôveru pacientov v lekárov.

Objavujú sa názory, že nosenie plášťov nie je správne

Zaujímavosťou ale je, že hoci biely plášť pôsobí na pacientov pozitívne, tak sa objavuje čoraz viac názorov, že by ho lekári nemali nosiť. V tomto prípade ale nejde ani tak o jeho farbu. Viacero odborníkov upozorňuje na to, že plášte môžu byť zdrojom šírenia infekcií, pretože sa na nich ľahko zachytávajú baktérie a iné mikroorganizmy. Niektoré zdravotnícke inštitúcie, ako napríklad NHS v Spojenom kráľovstve, dokonca zakázali nosenie plášťov s dlhými rukávmi, aby znížili riziko prenosu infekcií.

„Biely plášť je príliš formálny“

Rovnako zaujímavé je, že biely plášť je vnímaný rôzne naprieč rôznymi kultúrami či medicínskymi odbormi. Napríklad pediatri a psychiatri častejšie preferujú civilné alebo neformálne oblečenie, aby vytvorili priateľskejšie prostredie pre svojich pacientov. V niektorých krajinách, ako je Švédsko alebo Fínsko, sa biely plášť považuje za zastaraný a lekári ho často nenosia​, približuje web Medelita.

Vrátme sa ale teraz k úvodu článku, kde sme písali o koreňoch nosenia bielych plášťov. Možno by ťa to nenapadlo, ale v niektorých kultúrach sa predtým nosil čierny plášť. Dôvodom je, že symbolizovali vážnosť a úctu, čo bolo dôležité najmä pri návšteve pacientov na smrteľnej posteli.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.