Isaac Newton koniec sveta 2060
História, Jednohubky, Zaujímavosti

Hrozivá predpoveď Isaac Newtona: Predpovedal, kedy nastane koniec sveta. Tohto roka sa mnohí dožijeme

Isaac Newton bol jedným z najvýznamnejších vedcov všetkých čias. Narodil sa 4. januára 1643 a zomrel 31. marca 1727. Je známy hlavne pre svoje prínosy v oblasti fyziky a matematiky. Do pamäti dnešných ľudí sa vryl hlavne vďaka gravitácii. Dôvodom je, že ako prvý sformuloval univerzálny gravitačný zákon. Podľa legendy Newtona inšpirovalo padajúce jablko, ktoré uvidel padať zo stromu vo svojej záhrade. Toto pozorovanie ho inšpirovalo k tomu, aby sa zamyslel nad tým, prečo vlastne predmety padajú k zemi.

Na základe svojich pozorovaní a výpočtov Newton sformuloval gravitačný zákon, ktorý uvádza, že „každý objekt vo vesmíre priťahuje každý iný objekt so silou, ktorá je priamo úmerná súčinu ich hmotností a nepriamo úmerná druhej mocnine ich vzdialenosti“. Jeho výpočty a zákony gravitácie vysvetlili nielen pohyb padajúcich predmetov na zemi, ale aj pohyb planét okolo Slnka, čím zmenili vtedajšie chápanie vesmíru a fyziky ako celku.

Málokto ale vie, že Isaac Newton predpovedal aj koniec sveta. Dnes vieme, že život na Zemi, ako ho dnes poznáme, nebude možný približne o 250 miliónov rokov, kedy sa spoja všetky kontinenty do jedného a Slnko bude vyžarovať viac energie, ako je tomu dnes. Tieto podmienky spôsobia, že planéta pre nás a mnoho ďalších živočíchov už nebude obývateľnou.

Podľa Newtona koniec sveta ale nastane oveľa skôr. Mnohí z nás sa tohto momentu dokonca dožijú. Samozrejme, je otázne, či sa jeho proroctvo naplní. Dúfajme, že nie.

Poďme sa na túto tému pozrieť spolu s portálom vice.com.

Kedy nastane koniec sveta podľa Newtona

Newton sa venoval aj teológii a hľadal odpovede na otázky týkajúce sa apokalypsy. Jeho záujem o biblické proroctvá ho priviedol k výpočtom, kedy nastane koniec sveta.

Zaujímavosťou je, že jeho vnímanie konca sveta neznamená koniec našej planéty ako celku, resp. fyzické zničenie planéty, ale úplný zánik ľudstva. Podľa jeho výkladu mala prísť éra, kedy by sa skončila vláda zla a korupcie, a na svet by sa vrátil Ježiš Kristus, aby nastolil tisícročnú vládu mieru. Týmto spôsobom by došlo k očisteniu sveta od skazenosti, a tí, ktorí sa priklonia k pravde, budú odmenení láskou.

Newtonove proroctvá neboli pôvodne verejné, boli objavené až neskôr po jeho smrti. Napísal ich v roku 1704 a tieto zápisky boli zverejnené až v 20. storočí. Kedy by mal ale skončiť svet ako ho poznáme? Newton veril, že koniec sveta nastane 1 260 rokov po založení Svätej rímskej ríše, čo sa stalo v roku 800 n.l. Takýmto spôsobom dospel k roku 2060. Ako ale doplnil, že jeho predpoveď nie je istou, a povedal:

„Môže skončiť neskôr, ale nevidím dôvod, prečo by sa to malo stať skôr.“

Vo svojich výpovediach hovoril, že jeho výpočet by nemal byť braný ako presný dátum konca, ale skôr ako snaha o lepšie pochopenie Božích plánov. A hoci veril, že rok 2060 by mohol byť významným, nemal v úmysle šíriť strach či obavy.

Ako Newton vypočítal rok 2060?

Isaac Newton vypočítal dátum možného konca sveta na základe štúdia Biblie, konkrétne Knihy Daniela a Zjavenia. Newton veril, že biblické proroctvá obsahujú skryté časové obdobia, ktoré by sa dali dešifrovať. Jedným z kľúčových pojmov, ktoré použil vo svojich výpočtoch, bolo obdobie „čas, časy a polovica času“ uvedené v Biblii. Tento výraz interpretoval ako 1 260 dní, pričom dni považoval za roky, čo je známe ako princíp „jeden deň = jeden rok“.

Možno sa ešte pýtaš, prečo ako východiskový bod zvolil rok 800. Odpoveď je, v tomto roku došlo k dôležitej historickej udalosti – založeniu Svätej rímskej ríše. Newton veril, že tento okamih symbolizoval začiatok obdobia „odpadnutia“ od pravej viery, ktoré podľa jeho interpretácie malo trvať 1 260 rokov, na základe princípu „jeden deň = jeden rok“.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.