bolest hlavy_1
Ľudské telo

Vieš, aké sú príznaky mŕtvice či mozgovej príhody? Tieto varovné signály nikdy neignoruj!

Mŕtvica, alebo tiež mozgová príhoda, je vážny zdravotný stav, ktorý si vyžaduje okamžitú pozornosť. Predstav si, že krv v tele prestane prúdiť do časti mozgu a tým pádom mu nedodáva kyslík a živiny, ktoré potrebuje. Ak sa to stane, mozgové bunky začnú umierať už za pár minút, a preto je rýchla reakcia veľmi dôležitá​.

Jednoduchou skratkou si zapamätáš príznaky!

Existuje jednoduchá skratka štyroch slov, podľa ktorej si zapamätáš, aké príznaky si máš na postihnutej osobe všímať. Táto skratka znie FAST a zahŕňa písmeno F, v angličtine ako face, čiže tvár. Mal by si požiadať osobu, aby sa usmiala. Ak sa jej jedna strana tváre nedvíha alebo spadne, môže to byť príznak, približuje web mayoclinic.org.

Ďalším je písmeno A, v angličtine Arms, čiže Ruky. Mal by si osobu požiadať, aby zdvihla obe ruky. Ak jedna ruka klesá alebo ju nevie udržať hore, je to ďalší varovný signál.

Písmeno S, po anglicky Speech, teda reč. Ak dotyčná osoba nevie po tebe zopakovať jednoduchú vetu alebo je jej reč nezrozumiteľná alebo zmätená, niečo nie je v poriadku.

Posledné písmeno T, v angličtine time, čo po slovensky znamená čas. V tomto prípade nejde ani tak o symptóm osoby, ktorá má mŕtvicu, ale o to, aby si konal ihneď.

Ak spozoruješ tieto príznaky, volaj záchranku!

Ak spozoruješ tieto príznaky, treba okamžite konať a volať záchranku. Čím skôr, tým lepšie, pretože každá minúta môže zachrániť život​. Stačí, aby bol prítomný iba jeden príznak mŕtvice, aby si mal podozrenie na mŕtvicu a mal by si okamžite konať.

Mŕtvica sa často prejaví náhle a prítomnosť čo i len jedného z hlavných príznakov, ako je napríklad pokles tváre, slabosť alebo necitlivosť v jednej ruke, nezrozumiteľná reč alebo strata koordinácie, je dostatočným dôvodom na volanie záchrannej služby, dopĺňa web cdc.gov.

Mŕtvica však nemusí vyzerať u každého rovnako. Môže sa prejaviť aj ako náhla strata rovnováhy, problémy s videním, silná bolesť hlavy, alebo závraty. U niektorých ľudí sa dokonca objaví dezorientácia alebo slabosť v tele​. Najdôležitejšie je preto neváhať. Ak máš podozrenie, že niekto má mŕtvicu, okamžite volaj záchrannú službu. Nepokúšaj sa ísť do nemocnice sám, sanitka je v tomto prípade najlepšia voľba, pretože záchranári môžu začať s liečbou už počas cesty​ do nemocnice.

bolest hlavy
Zdroj: Robin Higgins z Pixabay, úprava Vedelisteze.sk

Koľko času máš od prvých príznakov?

Včasné rozoznanie a reakcia na mŕtvicu môžu zachrániť život a znížiť riziko trvalých následkov. Liečba, ktorá funguje najlepšie, musí byť podaná čo najskôr od začiatku príznakov. Preto je dôležité vedieť, čo si všímať a ako reagovať​, prízvukuje web stroke.org.

Po spozorovaní prvých príznakov mŕtvice máš veľmi obmedzený čas na to, aby si zareagoval a zabezpečil potrebnú pomoc. Väčšina účinných liečebných postupov musí byť podaná do 3 až 4,5 hodín od objavenia sa symptómov, aby sa minimalizovali trvalé poškodenia mozgu​. 

Symptómy sa objavia náhle a väčšinou bez varovania, takže je dôležité byť pripravený rozpoznať ich okamžite. Nanešťastie, neexistuje spôsob, ako predpovedať mŕtvicu predtým, než sa prejavia prvé príznaky, pretože ide o akútnu udalosť, ktorá prichádza bez predchádzajúcich varovných signálov​. Akékoľvek zdržanie, napríklad čakanie, či sa príznaky zlepšia, môže mať fatálne následky.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.