kava
Jednohubky, Zaujímavosti

Ak dodržíš toto jednoduché pravidlo, káva, nech je akákoľvek, bude chutiť o poznanie lepšie

Možno aj ty deň začínaš šálkou kávy. Prípadne, hneď ako prídeš do práce, tak utekáš do kuchynky, aby si si ju pripravil a v pohodlí svojho kresla vypil. Pre mnohých ide o rituál. Mimochodom, vedel si, že kávu údajne objavil pastier Kaldi? Ten si všimol, že kozy, ktoré pásol, jedli bobule kávy a neskôr boli hyperaktívne. Tak tieto bobule ochutnal aj on a zistil, že je nabudený. Zaujímavosťou taktiež je, že káva bola v minulosti označovaná za „satanský nápoj“. Neodbočujme ale ďaleko od témy.

Mnohí kávu milujú pre jej chuť a vôňu. Pre mnohých je šálka kávy spôsobom, ako naštartovať svoj deň. Existuje ale jeden jednoduchý trik, vďaka ktorému si kávu vychutnáš o niečo viac, než obyčajne.

Nie je ničím výnimočným, že mnohí začínajú deň kávou. V našej kultúre má pomerne bohatú históriu. A okrem toho, ak to s ňou nepreháňaš, tak na tvoje telo pôsobí blahodarne.

Ako pripraviť kávu, aby chutila lepšie? Ak to robíš takto, robíš to zle

Štandardne si kávu pripravujeme tak, že si nasype kávu do pohára a zalejeme ju vodou. Prípadne šálku položíme pod kávovar a „načapujeme si kávu“. Robíš si takto kávu aj ty? Ak áno, tak si si ju pripravoval celú dobu nesprávne.

Aký je teda najlepší spôsob pitia kávy?

Možno sa teraz pýtaš, ako by si si mal pripraviť kávu. Postup vyššie je takmer správny, chýba tam ale jeden medzikrok, ktorý robí zásadný rozdiel, ktorý má potenciál ovplyvniť chuť a vôňu kávy k lepšiemu. Je ním teplota hrnčeka.

Predtým, ako si zaleješ kávu, tak si do neho nalej na dve až tri minúty teplú vodu, aby sa hrnček zohrial. To by malo stačiť na to, aby sa aj vonkajšie steny šálky dostatočne zahriali na to, aby tvoja káva vydržala teplá čo najdlhšie a neochladzovala sa tak rýchlo.

Prečo je potrebné hrnček zahrať, aby káva chutila lepšie?

Za týmto fenoménom, prečo káva z teplého hrnčeka chutí lepšie, stojí hneď niekoľko dôvodov.

Keď je hrnček vopred zohriaty, pomáha udržať kávu teplú dlhšie. To je dôležité, pretože káva má najlepšiu chuť a arómu pri vyšších teplotách. Ak kávu naleješ do studeného hrnčeka, ten okamžite absorbuje časť tepla a jej teplota rýchlo klesne, čo môže ovplyvniť jej chuť.

Ak by si nevedel, tak teplota ovplyvňuje uvoľňovanie prchavých zlúčenín, ktoré sú zodpovedné za arómu a chuť kávy. Pri vyšších teplotách sa tieto zlúčeniny uvoľňujú intenzívnejšie, čo zlepšuje nielen je vôňu, ale aj chuťový profil.

Okrem toho teplý hrnček vytvára aj príjemnejší pocit pri pití. Ak držíš teplý hrnček, stimulujú sa receptory na tvojich rukách a prstoch, čo vytvára príjemný a upokojujúci pocit. To môže pozitívne ovplyvniť aj tvoje vnímanie chuti kávy. Tento fenomén sa označuje ako „psychologický teplotný efekt“, ktorý podporuje intenzívnejší zmyslový zážitok. Náš mozog si totiž spája teplotné pocity, samozrejme, ak nie sú príliš vysoké, s pozitívnymi emóciami a intenzívnejším vnímaním chutí.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.