ako predist vykypeniu vody z hrnca trik s olejom_3
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Takto predídeš vykypeniu hrnca pri varení. Tento trik musíš poznať, vyhneš sa otravnému upratovaniu

Varenie je pre niekoho radosť a pre druhého je to nočná pohroma. Nie každému ide varenie od ruky.

Možno aj ty sa cítiš za šporákom ako drevo. Určite sa ti už stalo, že si varil napríklad ryžu a odbehol si si na pár minút preč, napríklad vyniesť smeti či do kúpeľne. Prípadne si utekal vybaviť kuriéra, ktorý ti práve zavolal, že má pre teba balík. Nie je podstatné, kam si išiel, ale to čo nasledovalo potom.

Po pár minútach si sa vrátil a uvidel si spúšť. Na kuchynskej linke si našiel vykypenú vodu, ktorá si našla cestu aj na podlahu. Stalo sa ti to tu už? Čo ak ti povieme, že tejto situácii môžeš ľahko predísť bez toho, aby si vypol šporák a zastavil si proces varenia? Ak si hovoríš, že to nie je možné, vedz, že sa mýliš. Nižšie ti povieme, ako na to.

spina na podlahe
Zdroj: vedelisteze.sk

Ako môžeš predísť tomu, aby ti vykypela voda z hrnca?

Existuje skutočne jednoduchá finta, aby si predišiel vykypeniu vody či tekutiny z hrnca pri varení. Ide o starý kuchynský trik, ktorý určite bude poznať tvoja babka. Všetko, čo k tomu budeš potrebovať, aby si predišiel vykypeniu vody či tekutiny, je olej. Alternatívne môžeš použiť tuk.

Namoč vreckovku alebo štetec na pizzu do oleja. Teraz týmto štetcom prejdi po okraji hrnca. Odporúčame ti, aby si prešiel aspoň 2 centimetre od jeho vrchu a pozdĺž celého jeho obvodu. Urob tak pre istotu dvakrát.

ako predist vykypeniu vody z hrnca trik s olejom
Zdroj: Vedelisteze.sk

Taktiež ti odporúčame, aby si jedlo nevaril po okraj hrnca. V tomto prípade tento trik nemusí riadne fungovať. Ak ho budeš variť ale do polovice až trištvrte, tak všetko by malo v poriadku. Akonáhle odbehneš a bude sa ti jedlo aj naďalej variť, tak nebude pretekať cez okraj hrnca. Aby si mal úplnú istotu, že nedôjde k vykypeniu tekutiny, nevar pri veľmi intenzívnych teplotách.

Pre lepšiu predstavu, ako funguje tento trik, si môžeš pozrieť video nižšie.

Ako to funguje?

Možno sa teraz pýtaš, ako tento trik vlastne funguje. Ak si dával na hodinách fyziky pozor, tak možno už poznáš odpoveď. Ak nie, nevadí, prezradíme ti ju. Tento trik funguje na tom princípe, že olej vytvára na okraji hrnca bariéru, ktorá znižuje povrchové napätie vody a bráni tvorbe veľkých bublín, ktoré by inak vykypeli.

Ak by ťa zaujímali aj ďalšie lajfheky, dovoľ nám, dať ti do pozornosti trik, ako môžeš predĺžiť trvanlivosť banánov za pomoci plastového alobalu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.