macka psychopat
Jednohubky, Zvieratá

Je tvoja mačka psychopat? Tento online test ti pomôže zodpovedať túto otázku

Naprieč tisícami domácnosti nájdeme také, v ktorých ľudia žijú s domácim miláčikom. Zväčša ide o psa alebo mačku. Pravdepodobne by ťa to nenapadlo, ale možno po svojom boku chováš malého psychopata.

Odhaliť to môžeš pomocou jednoduchého dotazníka, cez ktorý opíšeš svoju mačku.

Vedci vytvorili dotazník, ktorý slúži na odhalenie toho, či tvoja mačka je psychopat

Autori novej štúdie v časopise Journal of Research in Personality hovoria, že na prvý pohľad roztomilé a prítulné zvieratá, mačky, možno majú svoju temnú stránku, ktorú vieš po novom odmerať, upozorňuje web iflscience.com.

Dotazník, ktorý je online, meria 46 spôsobov mačacieho správania, ktoré je možné použiť na odhalenie úrovne psychopatie. Aby výskumníci tento test vytvorili (pozn. dostupný je v angličtine), tak naprieč takmer 550 respondentami sa pýtali na úroveň odvahy, podlosti a zábran ich mačiek – ide o tri hlavné črty, ktoré sú základom psychopatie u ľudí.

Test CAT-Tri+

Podarilo sa im odhaliť 46 behaviorálnych spôsobov správania, ktoré použili na vytvorenie niekoľko stranového dotazníka o mačacej psychopatii.

Vo všeobecnosti sa otázky v dotazníku dopytujú, ako je dobrodružná tvoja mačka, ako reaguje na nebezpečenstvo alebo iné mačky, či potrebuje neustálu stimuláciu alebo nie a ako dobre dodržiava pravidlá domácnosti.

Tento test je známy aj ako CAT-Tri+ a skúma 12 rôznych oblastí správania, ako napríklad to, či mačka pred zabitím hlodavca ho trápi alebo nie. Dopytuje sa napríklad, či tvoja mačka obľubuje sedenie na notebooku, knihách a iných predmetoch, ktoré sa snažíš práve použiť.

Dotazník ďalej sleduje napríklad úroveň podlosti a to spôsobom, že sa pýta, do akej úrovne tvoja mačka prejavuje pocit viny po zlom správaní.

Napríklad, musíš vybrať najlepšiu možnú odpoveď, ktorá vystihuje tvoju mačku. Tvrdenie v tomto prípade znie „Moja mačka neprejavuje pocit viny po zlom správaní“ a ty máš na výber z viacerých tvrdení – „Toto správanie nepopisuje moju mačku vôbec“, „Toto správanie popisuje okrajovo moju mačku“, „Toto správanie popisuje pomerne presne moju mačku,“.. a podobne. Každý popis mačky má určité bodové ohodnotenie, od 1 do 5. Na konci dotazníku je potrebné body spočítať. Napríklad mačky, ktoré dosiahli 25 až 33 bodov, sú podľa dotazníka podlými.

Tento dotazník rovnako zahŕňa aj otázky, ktoré sa dotýkajú nepriateľstva voči zvieratám a nepriateľstvo voči ľuďom.

V každom prípade, ak ovládaš anglický jazyk (pozn. stačí základy. Je to písané jednoduchou angličtinou), a chceš o svojom kocúrovi zistiť niečo viac, určite si tento dotazník sprav.

Test má potenciál zlepšiť vzťah medzi mačkou a majiteľom

Vedci z Liverpoolskej univerzity si od toho testu sľubujú, že pomocou neho sa im podarí zlepšiť vzťah medzi ľuďmi a ich domácimi miláčikmi. Výskumníci tiež veria, že ich test by mohol pomôcť útulkom pre zvieratá nájsť majiteľov mačiek.

Mimochodom, ak by ťa téma mačiek zaujímala viac, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali tomu, kedy sme domestikovali mačky. Budeš prekvapený, keď zistíš, ako dlho s nami bývajú v jednej domácnosti.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.