preco je moc zlty titulka
História, Jednohubky

Je pravda, že starí Rimania si prali prádlo a šaty v moči?

Čistota pol života.“ Určite si túto frázu už počul. Ide o staré slovenské príslovie, no ak by ťa zaujímalo, kto ho vyslovil ako prvý, na to nemáme odpoveď. Nie je totiž pripisované žiadnej konkrétne osobe. Ide o ľudovú múdrosť.

Určite sa ti neraz stalo, že si sa spotil alebo vonku zašpinil. Keď si dorazil domov, pravdepodobne si hodil prádlo do košu so špinavým oblečením, a keď sa tento kôš naplnil, tak si ním naplnil práčku. Pridal si prací prášok a spustil si vhodný program. Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako v starom Ríme, v období staroveku, ľudia prali špinavé oblečenie? Ako dobre asi vieš, tak práčky a žiadne práce prostriedky, ktoré používame dnes, v tom čase neexistovali.

pracka titulka
Zdroj: Vedelisteze.sk

Život v starom Ríme vyzeral inak, než ho poznáme my

V prvom rade treba povedať, že išlo obdobie približne od 8. storočia pred naším letopočtom až do pádu Západorímskej ríše v roku 476 nášho letopočtu. Rím sa vo všeobecnosti pokladal za kolísku civilizácie. Život v Ríme ale vyzeral diametrálne odlišne ako dnes. Vedel si, že napríklad taká veľká toaleta sa vykonávala bok po boku s cudzími ľuďmi?

Nižšie na obrázku sa môžeš pozrieť na „dvojku“. Ak by si v starom Ríme natrafil na takéto WC, tak vedz, že by si mal šťastie. Väčšinou by si totiž mal naokolo desať a viac kolegov, ktorí by kakali spolu s tebou.

Podobne to bolo aj s kúpaním. Málokto mal doma vlastnú kúpeľňu, ako je to dnes bežné. V starovekom Ríme sa ľudia bežne kúpali spoločne v verejných kúpeľoch, ktoré sa nazývali „thermae“ alebo „balneae“. Tieto kúpele však neboli určené len výhradne na umývanie, ale slúžili aj ako miesto na oddych, spoločenské stretnutia a dokonca obchodné rokovania.

Ako prali prádlo v starom Ríme?

Neodbočujme ale ďalek od témy, ktorou je, či starí Rimania prali prádlo v moči. Ako si mohol vyššie čítať, tak ich život vyzeral inak v porovnaní s tým našim. A inak vyzeralo aj pranie prádla. Dnes by si asi prádlo nepral v moči, ale Rimania tak bežne robili. A hoci to nám pripadá nechutné, tak vedz, že pre nich to bolo úplne normálne a dokonca to malo aj zmysel. V skutočnosti moč využívali aj na iné účely, ale o tom si povieme neskôr.

V textilnom priemysle, najmä pri praní vlny a ľanu, sa moč používal kvôli svojmu obsahu amoniaku, ktorý účinne odstraňoval nečistoty a mastnotu z látok. Ak by si nevedel, tak amoniak je rozpustný vo vode, a keď sa ňou zmieša, vytvára hydroxid amónny, ktorý sa často používa ako čistiaci prostriedok.

Práca spojená s praním bola vykonávaná v tzv. fullonciach, kde sa látky namáčali do moču a potom po nich pracovníci šliapali, aby látky vyčistili. Týmto spôsobom sa dosahovalo nielen čistenie, ale aj zmäkčovanie a bielenie látok, čím sa zlepšovala ich kvalita​, približuje web historyskills.com.

Moč bola hodnotná komodita v starom Ríme

Dnes, ak by si chcel predať moč, tak tomu, komu by si ho ponúkol, by sa asi na teba usmial a poslal ťa do teplých krajín. V starom Ríme ale išlo o hodnotnú komoditu a to až takú, že cisár Vespasianus zaviedol daň na jeho zber a využitie, známu ako vectigal urinae. Tento krok bol pre rímsku spoločnosť natoľko dôležitý, že vznikla fráza „Pecunia non olet“, čo znamená „peniaze nesmrdia“.

Obchodovanie s močom sa týkalo primárne zberu z verejných latrín, kde sa moč odovzdával tým, ktorí ho potrebovali pre textilný priemysel a kožiarsky remeselníkov na spracovanie kože, vysvetľuje web romanempiretimes.com. Okrem iného moč sa využíval aj v poľnohospodárstve a to kvôli obsahu dusíkatých látok, ktoré prispievali k rastu plodín.

Ak ťa téma starého Ríma zaujíma viac, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali tomu, ako je možné, že staroveké rímske stavby vydržali dodnes.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.