skrupiny od vajicok_2
Zdroj: Vedelisteze.sk
Jednohubky, Lajfhek

Vyhadzuješ škrupiny od vajíčok do koša? Nerob to! Tu je 7 nápadov, ako ich môžeš ešte využiť

Mnoho vecí, ktoré sa zdajú byť na prvý pohľad odpadom, v skutočnosti môžeš ešte využiť. V minulosti sme sa napríklad pozreli na to, ako môžeš využiť usadeninu z kávy. Napríklad, môže ti poslúžiť na neutralizáciu pachov v chladničke. Prípadne môžeš usadeninu z kávy použiť aj ako odstraňovač mastnoty.

Rovnako bezcenné sa ti môžu zdať aj rolky od toaletného papiera. Môžu ti ale poslúžiť napríklad na vytvorenie organizéra v šuplíku. Alebo ako držiak na šatky a šály. Prípadne ich môžeš použiť ako zakladač semien.

Dnes sa pozrieme na ďalšiu tému, ktorou sú škrupiny od vajíčka. Tie sa rovnako môžu zdať ako bezcenné. Vedz ale, že ich môžeš využiť. Poďme sa nižšie pozrieť ako.

Ako môžeš využiť škrupiny od vajíčka

Prírodné hnojivo

Namiesto toho, aby si vyhodil škrupiny od vajíčok do koša, tak ich môžeš využiť ako prírodné hnojivo. Škrupiny vajec sú totiž skvelým zdrojom vápnika pre rastliny. Pridaj ich do pôdy alebo do kompostu. Skvelým príkladom sú rajčiny. Ak si ich niekedy pestoval a na ich spodku si vidieť niečo, čo pripomínalo šupinu či škvrnu, tak ti rajčiny nikdy nedozreli. Ide o znak, že nemajú dostatok vápnika. V tomto prípade ti stačí pridať škrupiny od vajíčka do pôdy. Rajčiny ti potom pekne dozrejú.

planty rajcin a poda_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Alternatívne môžeš škrupiny vyvariť vo vriacej vode a touto vodou polievať rastliny. Ak sa pýtaš, aké ďalšie rastliny môžu zo škrupín vajíčok ešte benefitovať, tak sú to napríklad zemiaky, hrach, jahody, ruže a ďalšie.

Zlepšenie odtoku pôdy

Pri rastlinách ešte zostaneme. Škrupiny rovnako môžeš použiť ako výplň pre dno kvetináčov, aby si zlepšil odtok vody a zabránil hnilobe koreňov.

Ochrana rastlín pred škodcami

Možno by ťa to nenapadlo, ale niečo také drobné a na prvý pohľad „bezbranné“, ti môže pomôcť ochrániť rastliny od škodcov. Ostré kúsky škrupín môžu odradiť slimáky a iné škodce, ktoré napádajú tvoju záhradu. Stačí ich rozsypať v blízkosti rastlín, ktoré chceš pred nimi ochrániť.

skrupiny od vajicok_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Škrupiny môžeš použiť na čistenie

Vaječné škrupiny sú tvrdé a pri rozdrvení vytvárajú malé, ostré kúsky, ktoré môžu jemne, ale účinne odstrániť nečistoty alebo usadeniny bez poškodenia povrchu. Funguje to vďaka abrazívnym vlastnostiam škrupín. Ide o schopnosť mechanicky odstraňovať nečistoty alebo iné častice trením o povrch. Pri použití na čistenie tieto malé čiastočky doslova „oškrabávajú“ špinu alebo usadeniny z povrchu. Rozdrvené škrupiny vajíčok v kombinácii s vodou môžeš použiť napríklad na odstránenie nečistôt z riadu, hrncov alebo grilov.

Prírodný čistič drezu

Rovnako môžeš použiť škrupiny od vajíčok na vyčistenie drezu. Najprv rozdrvíš škrupiny na malé kúsky, ktoré sa stanú abrazívnym materiálom. Škrupiny môžeš zmiešať s vodou, octom, alebo s jemným čistiacim prostriedkom, aby si vytvoril čistiacu pastu.

Ocot
Zdroj: Vedelisteze.sk

Odporúčame ti ale ocot, ktorý je výborným prírodným čistiacim prostriedkom, ktorý zároveň dezinfikuje a odstraňuje zápachy. Následne nanes túto zmes na drez a začni ho jemne drhnúť pomocou hubky či handričky. Vaječné škrupiny svojou abrazívnou štruktúrou narušia štruktúru špiny, mastnoty či usadenín, a tým ich uvoľnia. Potom tieto nečistoty opláchni a zotri.

Posilnenie kosti

Rovnako ich môžeš použiť aj ako zdroj vápnika pre kosti a zuby. Maj ale na pamäti, že ich treba poriadne umyť, ako ich začneš spracovávať. Môžu byť totiž prenášačom napríklad salmonely. Ideálne by si ich mal prevariť, aby si sa zbavil rôznych škodlivých zárodkov a baktérií. Škrupiny potom rozdrv na prach a pridaj ich napríklad do nápoja a vypi.

Mimochodom, niektoré domáce gazdinky vyvárajú škrupiny vajíčok v polievke s cieľom, aby do nej uvoľnili prospešné minerály.

Prírodný filter na kávu

Možno by ťa to nenapadlo, ale škrupiny od vajíčok môžeš využiť aj ako prírodný filter na kávu. Samozrejme, predtým, ako tak spravíš, tak je ich najprv potrebné zbaviť všetkých baktérií a nečistôt. Následne ich stačí pridať do kávového filtra, alebo pridaj malé množstvo rozdrvených škrupín (asi polovicu škrupiny na 1 šálku kávy) k mletej káve v kávovare. Škrupiny pomáhajú neutralizovať kyslosť kávy a zjemnia jej chuť. Funguje to na princípe toto, že škrupiny vysoký obsah vápnika, ktorý má zásadité vlastnosti. Keď ich pridáš do kávy, vápnik z vaječných škrupín reaguje s kyselinami v káve, čím pomáha neutralizovať jej kyslosť. Túto fintu oceníš hlavne v situácii, keď máš citlivý žalúdok na kyslé nápoje.

Máš aj ty nejaké tipy, ako je možné využiť škrupiny od vajíčok? Ak áno, daj nám ich nižšie vedieť alebo na sociálnych sieťach.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.