Citróny patria medzi obľúbené druhy ovocia a to obzvlášť počas zimných mesiacov, kedy si ich zvykneme vytlačiť do čaju. Mimochodom, vedel si, že z citrusových plodov, citrón nemá najviac vitamínu C a to aj napriek tomu, že je najviac kyslí? Kyslosť citusov, hoci si to mnohí myslia, nehovorí o množstve vitamínu C v plode. Najviac vitamínu C nájdeš v pomarančoch. Neodbočujme ale ďaleko od témy.
Ako z citrónu dostať maximum šťavy?
Možno sa ti už stalo, že si v obchode kúpil citróny a tie boli tvrdé, no aj napriek tomu si ich pridal do košíka. Prípadne, ako si ich rozrezal, tak vyzerali vyschnuto. Vo výsledku si z nich vyžmýkal oveľa menej šťavy, ako by si mohol.
Čo ak by sme ti povedali, že existuje niekoľko trikov, ako môžeš z citrónu dostať viac šťavy? Poďme sa na ne nižšie pozrieť.
Zohrej citrón v mikrovlnke
Prvý trik, ako môžeš dostať z citrónu viac šťavy, je, že ho zohreješ (ešte neprekrojený) v mikrovlnke. Samozrejme, nenechaj ho tam dve či tri minúty, bohato postačí 15 až 30 sekúnd. Tento trik funguje na princípe, že teplo rozbije membrány v dužine citróna, čo uvoľní šťavu, a tým umožní vytlačiť väčšie množstvo.
Namoč citrón do teplej vody
Keď si robíš čaj, tak možno ti zostala teplá voda navyše. Nemusíš ju vyliať, ale môžeš použiť jej energiu. Tento trik funguje podobne ako ten s mikrovlnkou. Teplá voda preniká do vonkajšej šupky citróna a zahrieva jeho dužinu, čím sa bunkové steny uvoľňujú a stávajú sa poddajnejšie.
Citrón ale nedávaj do vriacej vody, ale do vody, ktorej teplota je okolo 40 až 50 °C stupňov. Takto vložený citrón v teplej vode nechaj po dobu troch až päť minút, kým sa nezmäkčí šupka. Následne môžeš citrón vytlačiť.
Citrón predtým, ako ho vytlačíš, povaľkaj
Ďalším trikom, ktorý možno poznáš, je, že ho predtým ešte povaľkáš. Paradoxne, tento trik je najrozšírenejší, no zo spomenutých trikov, je najmenej účinný. Funguje na tom princípe, že narušíš štruktúru dužiny a tým pádom z nej vytlačíš viac šťavy. Ak by si túto fintu chcel vyšperkovať do dokonalosti, tak citrón potom, ako ho povaľkáš, tak ho ešte zohrej v mikrovlnke.
Citrón narež pozdĺž
Aj to, akým spôsobom rozrežeš citrón, môže ovplyvniť, koľko šťavy z neho dostaneš. Keď citrón rozrežeš pozdĺžne, teda od chvosta k vrcholu, tak odkryješ väčšiu plochu dužiny. Vďaka tejto jednoduchej finte vytlačíš z citrónu viac šťavy. Alternatívne môžeš citrón nakrájať aj na mesiačky a tie môžeš jeden po druhom vytláčať. Funguje to na rovnakom princípe.
Poznáš aj ty nejaké ďalšie finty a triky, ako môžeš dostať c citrónu viac šťavy? Daj nám ich vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.