Možno aj ty začínaš deň dobrou kávou z kávovaru. Ak máš kávovar na kávové zrno, tak potom si sa už určite stretol s tým, že v nádobke na kávovú usadeninu ti vznikla pleseň.
Prečo v nádobke na kávovú usadeninu vzniká pleseň?
Pleseň v nádobke je výsledkom prirodzených procesov. Vzniká najmä kvôli kombinácii vlhkosti, tepla a prítomnosti organického materiálu, čo vytvára ideálne podmienky pre rast plesní.
Možno si hovoríš, že sa tvorbe plesni nie je možné vyhnúť. Nie je ale tomu celkom tak. Môžeš tvorbu plesne oddialiť o jeden až tri dni v závislosti od toho, ako rýchlo plníš nádobku a či ju plníš na doraz alebo nie. Vďaka tomu dostaneš čas navyše, aby si ju včas vyprázdnil a nemusel si odstraňovať aj pleseň.
Ako zabrániť tvorbe plesní v nádobke na kávovú usadeninu?
Existuje pomerne jednoduchý trik, ako môžeš oddialiť tvorbu plesní v nádobke na kávovú usadeninu. Najprv je potrebné nádobku riadne vyčistiť a nechať usušiť.
Ako už asi tušíš, tak cieľom je odstrániť čo najviac vlhkosti z nádobky. To môžeš docieliť jednoduchou ingredienciou, ktorú máš doma a je cenovo dostupnou. Reč je konkrétne o soli, ktorú stačí nasypať na spodok vysušenej nádobky, aby si predišiel tvorbe plesní.
Ako sme ale v úvode spomínali, tak tento trik len oddiali tvorbu plesní na neskôr. Budeš si musieť zároveň „nájsť správny kľúč“, koľko soli je potrebné podsypať v závislosti od toho, ako často piješ kávu a ako dlho nechávaš kávovú usadeninu v nádobke. Odporúčame ti ale začať s lyžičkou soli, ktorú rozsyp na spodok nádoby.
Alternatívne môžeš použiť aj silikagelové vrecúška, ktoré majú v tomto prípade obdobné vlastnosti ako soľ. Ak sa rozhodneš pre tieto vrecúška, tak si kúp také, ktoré môžeš opakovane použiť.
Na akom princípe tento trik funguje?
Možno sa teraz pýtaš, ako tento trik funguje. Vlastnosti soli hrajú v tomto prípade kľúčovú úlohu. Soľ má prirodzené konzervačné vlastnosti, pretože dokáže obmedziť rast mikroorganizmov, vrátane plesní, tým, že viaže vodu a vytvára prostredie menej priaznivé pre ich rozvoj.
Dovoľ nám ale upozorniť, že ak máš kovovú nádobu, tak soľ by si nemal použiť, ale mal by si siahnuť po inej alternatíve. Dôvodom je, že soľ by mohla zvýšiť riziko korózie, čo môže negatívne ovplyvniť životnosť kávovaru.
V každom prípade, nech sa rozhodneš pre jedno alebo druhé riešenie, tak to neznamená, že kávovú usadeninu môžeš nechať v nádobke týždeň alebo viac. V tomto prípade tvorbe plesní nepredídeš. Budeš ju musieť preto pravidelne čistiť, no nie tak často, ako tomu bolo doposiaľ.
Mimochodom, dovoľ nám, dať ti do pozornosti článok, v ktorom sme sa venovali téme, ako môžeš využiť kávovú usadeninu. V článku nájdeš viacero užitočných tipov, ktoré by ťa asi nenapadli.