Maslo používame každodenne, či ako nátierku na chlieb alebo tak, že ho pridávame do rôznych jedál na zjemnenie ich chuti. V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí snaží o výrobu domácich a zdravších variantov rôznych jedál. Aj preto je príprava domáceho masla skvelý spôsob, ako si vychutnať kvalitné a chutné maslo bez pridaných konzervantov a umelých látok.
Domáce maslo má jemnú a bohatú chuť, vieš si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií a možno budeš prekvapený, ako jednoducho sa dá vyrobiť.
Príprava domáceho masla
Na prípravu domáceho masla budeš potrebovať len dve ingrediencie. Priprav si hustú smotanu alebo smotanu na šľahanie a trochu soli. 500 ml studenej smotany si nalej do misky a začni ju miešať. Na miešanie použi ručný mixér alebo robot, ktoré ti pomôžu jednoduchšie vymiešať maslo.
Smotanu začni miešať na strednej intenzite. Keď zhustne a bude menej striekať, môžeš zvýšiť rýchlosť na vyššiu. Na zabránenie vystrekovania šľahačky z misky použi náš osvedčený trik s papierom na pečenie.
Po pár minútach šľahania bude šľahačka spenená a následne zmení svoju konzistenciu na hustú penu. Šľahačku ďalej miešaj, až kým sa nezačne oddeľovať pevná hmota od kvapalnej. Pevná látka, ktorá sa oddelí, je maslo a tekutina, ktorá v miske ostane, je cmar.
Keď máš oddelené maslo od cmaru, je potrebné ho scediť cez jemné sitko alebo gázu. Cmar však nevyhadzuj, môžeš ho použiť pri pečení alebo robení palaciniek.
Po precedení opláchni maslo pod studenou vodou a jemne ho premies rukami alebo lyžicou. Premiesenie pomôže odstráneniu zvyšného cmaru. To zabezpečí dlhšiu trvanlivosť masla. Proces opakuj dovtedy, kým nebude tiecť úplne číra voda. Tak zistíš, že si vymyl všetok cmar.
Do masla pridaj soľ
Ak chceš maslo dochutiť, pridaj jednu čajovú lyžičku soli. Okrem dochutenia masla pomáha soľ aj s jeho zakonzervovaním, čím predĺži jeho trvanlivosť. Do masla môžeš pridať aj ďalšie bylinky, ktoré obohatia jeho chuť. Korenie či iné prísady stačí do masla jednoducho primiešať vidličkou.
Následne už len maslo vytvaruj do požadovaného tvaru a zabaľ ho do potravinárskej fólie alebo papiera na pečenie. Pre dlhšiu trvanlivosť maslo skladuj v chladničke, kde ti vydrží aj 2 týždne. Umiestni ho ideálne na spodnú poličku dozadu, kde je ideálna teplota. Určite ho neumiestňuj do dverí chladničky. Ak chceš ešte viac predĺžiť jeho trvanlivosť alebo si vyrobil väčšie množstvo masla, vlož ho do mrazničky. Návod ako sme pripravili v tomto článku.
Výroba domáceho masla je jednoduchým procesom, na ktorý nepotrebuješ žiadne špeciálne nástroje ani veľa času. No jeho výrobou získaš kvalitnú chuť podľa svojich predstáv.
Navyše získaš aj cmar, ktorý je bohatý na bielkoviny, vitamíny a minerály, čo z neho robí zdravý a výživný nápoj, ktorý môžeš použiť pri rôznych receptoch.