sol
Ľudské telo, Recepty

Máte radi slané jedlá? Pozrite sa, čo sa deje s vašimi cievami, keď to so soľou preháňate!

Soľ je nenahraditeľnou súčasťou našich jedál, no jej nadmerný príjem môže mať vážne následky pre zdravie. Aj keď sa nám môže zdať, že namiesto nej používame množstvo ďalších ingrediencií na zvýraznenie chuti, skutočnosť je taká, že soľ je často tajnou zložkou mnohých pokrmov. Jej vplyv na krvné cievy a zdravie žíl nie je možné podceňovať. Medzi stavy súvisiace s ochorením ciev a žíl patria napríklad kŕčové či pavúčie žily, chronická venózna nedostatočnosť, hlboká žilová trombóza, syndróm nepokojných nôh, vredy na nohách, rany či syndróm prekrvenia panvy, téme sa venovala stránka Hamiltonvein.com.

Zdravotné komplikácie spojené s nadbytkom soli v strave môžu byť prekvapivo závažné. Hoci miera soli tu a tam nie je vždy problémom, prekročenie odporúčaného denného príjmu alebo citlivosť na soľ môžu viesť k vážnym zdravotným problémom.

Podľa American Heart Association je príliš veľa soli a sodíka v krvi spojené s negatívnymi účinkami na cievy a krvný tlak. Nadmerný príjem soli vedie k zadržiavaniu vody v cievach, čo spôsobuje zvýšenie objemu krvi v cievach. Postupne sa tak zvyšuje krvný tlak a cievy sú nútené sa natiahnuť. Toto natiahnutie môže následne viesť k tvorbe plakov, ktoré môžu blokovať normálny prietok krvi.

Prekročením odporúčanej dennej dávky soli dávame žilám riadne zabrať!

Naše žily sú neustále v pohybe, privádzajú odkysličenú krv späť do srdca a zabezpečujú tak správne fungovanie mnohých systémov v našom organizme. Žilové chlopne, ktoré zabezpečujú správny odtok krvi, môžu byť pôsobením soli oslabené a len ťažko pumpovať krv tak efektívne ako v minulosti. Tým dochádza k návratu krvi späť a jej hromadeniu, čo môže spôsobiť zväčšenie, natiahnutie a dokonca aj skrútenie žíl.

Jedným zo zložitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie žíl, je nesprávny životný štýl, ktorý zahŕňa aj nevhodnú stravu. Sodík obsiahnutý v soli má schopnosť zadržiavať vodu v organizme, čo vedie k zvýšeniu objemu krvi a následnému zvýšeniu krvného tlaku. Tento tlak môže mať negatívny vplyv na cievy, vystavujúc ich väčšiemu stresu a riziku poškodenia. Typickým príkladom je opuch nôh a členkov, spôsobený zadržiavaním vody, čo môže prispieť ku vzniku kŕčových žíl.

Priemerne sa skonzumuje viac soli ako je jej odporúčaná denná dávka, ktorá predstavuje maximum 2 300 miligramov, čo zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke.

Štúdie navyše ukazujú, že konzumácia slaných jedál môže mať rýchly a škodlivý vplyv na cievny systém. Krvné cievy môžu byť ovplyvnené už do 30 minút od tejto konzumácie.

Celkovo je jasné, že nadmerná konzumácia soli môže mať negatívny vplyv na zdravie krvných ciev a celkovú kardiovaskulárnu pohodu.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť