jogurt
Zdroj: Vedelisteze.sk
Ľudské telo, Veda

Jogurty so živými baktériami majú prekvapivý vplyv na tvoje telo. Toto je dôvod, prečo by si ich mal jesť, hovoria vedci

Určite si už viackrát počul alebo čítal, že strava, ktorú si denne dopraješ, zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako sa cítiš a aké máš zdravie. To, čo konzumuješ, môže buď podporovať tvoje telo a dodávať mu potrebné živiny, alebo ho postupne zaťažovať a viesť k rôznym zdravotným problémom.

Ak sa pravidelne stravuješ nezdravo, napríklad často piješ alkohol, konzumuješ mastné jedlá, sladkosti alebo vysoko spracované potraviny vo veľkom množstve, časom sa to prejaví na tvojom tele. Môžeš začať pociťovať únavu, tráviace ťažkosti, priberať na váhe alebo sa ti môžu objaviť vážnejšie zdravotné komplikácie. Naopak, ak do svojho jedálnička zaradíš viac zeleniny, ovocia a vyvážených jedál bohatých na vitamíny, minerály a vlákninu, tvoje telo sa ti odmení lepším zdravím a vyššou energiou. Budeš sa cítiť ľahší, plný vitality a tvoje trávenie aj imunita budú pracovať efektívnejšie.

Niektoré potraviny sú pre naše zdravie prospešnejšie ako iné. Jedna takáto potravina sa v najnovšej štúdii dostala do centra pozornosti vedcov z Mass General Brigham. Možno ju máš aj v chladničke. Ide o jogurt, ktorý obsahuje živé kmene baktérií. Už dlhšie sa vie, že jogurt prospieva tráveniu a celkovému zdraviu čriev, ale teraz sa ukazuje, že môže mať aj ochranný účinok proti niektorým formám rakoviny hrubého čreva a konečníka.

jogurty
Zdroj: Vedelisteze.sk, ilustračný obrázok

Vedci sa zamerali na údaje z dvoch rozsiahlych prospektívnych kohortových štúdií – Nurses’ Health Study (NHS) a Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Tieto štúdie sledujú už desiatky rokov viac ako 150 000 jednotlivcov, ktorí pravidelne vypĺňajú dotazníky o svojom životnom štýle a stravovacích návykoch. V rámci nich vedci skúmali aj priemernú týždennú konzumáciu prírodného a ochuteného jogurtu a ďalších mliečnych výrobkov.

Ako jogurty so živými baktériami ovplyvňujú tvoje telo?

Keďže dlhodobé stravovacie návyky môžu ovplyvniť zloženie črevného mikrobiómu, vedci sa rozhodli preskúmať, či existuje súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a výskytom kolorektálneho karcinómu. U účastníkov s potvrdeným karcinómom analyzovali vzorky nádorového tkaniva a zisťovali prítomnosť DNA baktérie Bifidobacterium, ktorá je bežnou súčasťou jogurtu.

Z celkového počtu pacientov sa podarilo preskúmať nádorové vzorky od 1 121 ľudí. Výsledky ukázali, že približne tretina (31 %) mala v nádore baktériu Bifidobacterium, zatiaľ čo zvyšné dve tretiny (69 %) ju nemali. Toto zistenie vedcom umožnilo porovnať tieto dve skupiny a skúmať, či existuje súvislosť medzi konzumáciou jogurtu (ktorý obsahuje Bifidobacterium), črevným mikrobiómom a výskytom určitých druhov rakoviny hrubého čreva.

Najzaujímavejším zistením bolo, že ľudia, ktorí pravidelne jedli aspoň dve porcie jogurtu týždenne, mali o 20 % nižšiu pravdepodobnosť výskytu Bifidobacterium-pozitívneho proximálneho karcinómu hrubého čreva. Tento typ rakoviny sa vyskytuje v pravej časti hrubého čreva (proximálny karcinóm) a je známy horšími prognózami oproti nádorom v distálnych častiach čreva.

Jogurty so živými baktériami majú pozitívny vplyv na črevný mikrobióm

Vedci predpokladajú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže ovplyvniť črevný mikrobióm spôsobom, ktorý znižuje riziko vzniku niektorých foriem rakoviny hrubého čreva. Presný mechanizmus však zatiaľ nie je známy, a preto plánujú ďalší výskum.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.