Ananás patrí k najobľúbenejším exotickým druhom ovocia, nie každý však pozná jeho liečivé účinky.
Svojim tvarom sa podobá na šišky borovice, preto je v angličtine jeho doslovný preklad „borovicové jablko“. Do Európy ho z Ameriky počas jednej zo svojich výprav priviezol Krištof Kolumbus.
Jeden pohár ananásového džúsu obsahuje približne 82 kalórií, 1 gram tuku, žiadny cholesterol, 2 mg sodíka, 22 gramov celkových sacharidov a 1 gram bielkovín.
Keď konzumujete ananás, vaše riziko vzniku astmy sa výrazne zníži. Jednou z hlavných živín, ktorá je za to zodpovedná, je beta karotén.
Ananás je bohatým zdrojom vitamínu C. Ten spolu s beta karoténom a enzýmom bromelain predchádzajú formovaniu voľných radikálov, ktoré môžu spôsobovať rakovinu.
Konzumácia ananásu zlepšuje trávenie kvôli jeho vysokému obsahu vody a vlákniny. To predchádza vzniku zápchy a podporuje zdravý tráviaci trakt.
Obzvlášť vitamín C, beta karotén, meď, zinok a kyselina listová vo veľkej miere ovplyvňujú plodnosť ako u žien, tak i u mužov.
Vitamín C v ananáse pomáha liečiť poškodenia pokožky v dôsledku slnečného žiarenia a znečistenia. Znižuje tiež vrásky a celkovo zlepšuje textúru pokožky.
Ananás napomáha udržiavať kosti pevné, pretože obsahuje až 75% dennej odporúčanej dávky mangánu.
Nie je však ananás ako ananás. Ten najzdravší je čerstvý. Ananásové krúžky alebo kúsky zakonzervované v plechovke obsahujú veľa cukru a nedostatok živín.